България е на първо място по тютюнопушене в ЕС

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за появата на ХОББ.

Над 90 600 българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за появата на ХОББ, а 39.4% от българите посягат към цигарите.

Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години посягат към цигарите. Данните сочат, че 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години пушат.

Данни от Центъра по обществено здраве показват, че почти 40% от възрастното население в България употребява цигари, както и че България е страната с най-голям брой употребяващи тютюневи изделия в Европейския съюз.

В повечето случаи пациентите с ХОББ са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки. Рискът от сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб при тези хора е от два до четири пъти по-висок.

Ако спрете цигарите преди 45-годишна възраст, може да намалите риска от развитие на ХОББ на 65-70. След 1 година опасността от исхемична болест на сърцето може да намалее с 50%, а след 5 години рискът от мозъчен инсулт може да се равнява на риска при непушачите. Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета.

ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания (коморбидности), които могат да окажат влияние върху хода на заболяването.

ХОББ се характеризира със загуба на еластичност на дихателните пътища и въздушните торбички (алвеоли). Стените между някои от тях се разрушават, което намалява площта за обмяна на кислорода и въглеродния диоксид. В определени случаи стените на дихателните пътища се възпаляват и се удебеляват. В белите дробове се образува и повече слуз, която може да запуши дихателните пътища. Най-често срещаните симптоми на ХОББ са задух, докато пациентът диша или говори, продължаваща кашлица, кашлица, при която се отделя много секрет, хрипове или свирене на гърдите при дишане, усещане за тежест в гърдите, усещане за силна умора. Отказът от тютюнопушенето е най-добрата превенция на ХОББ. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон