Аварийният ремонт на Дунав мост ще улесни предстоящият основен

От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години, досега основен ремонт не е извършван.

В началото на юли може да започне основният ремонт на русенския Дунав мост. От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години, досега такъв не е извършван. Предвижда се цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи и маркировка.

Общата стойност на проекта е около 46 милиона лева, припомня кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Дейностите ще бъдат поетапно в 6 участъка, каза директорът на ОПУ - Русе инж. Стамен Савов, като за всеки отворен участък ще са необходими 3 месеца, за да бъде завършен. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи, увери Савов.

Междувременно, по цялата дължина на българския участък от моста, започна и авариен ремонт на настилката, който е като подготовка за основния ремонт.

Целта е като се подмени настилката да може да издържи на натоварването и да не се ограничава напълно трафика по време на предстоящия основен ремонт на моста. Създадената организация на движение предвижда, докато трае аварийният ремонт, поетапно да се затварят малки участъци, по които се извършват дейности, в двете ленти, като трафикът се пренасочва в свободната лента. Ремонтът се извършва само в светлата част на денонощието, като през нощта няма ограничения за преминаване през съоръжението. Трафикът се регулира от пътни знаци и сигналисти.

Очаква се дейностите по полагане на нова асфалтова настилка да приключат до 15 юни. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон