Основният ремонт на Дунав мост може да започне в разгара на лятото

От построяването на съоръжението досега основен ремонт не е извършван.

Най-късно до средата на юли може да започне дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост при Русе. От построяването на съоръжението досега такъв не е извършван, предава кореспондентът на БГНЕС.

Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 година е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Изработеният технически проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Стойността на обществената поръчка е близо 45 милиона лева с ДДС.

С изпълнителя са обсъдени варианти за оптимизиране на строителния процес, с цел намаляване на затрудненията на преминаващите особено в активния туристически сезон, когато трафикът е най-интензивен.

Изискването на Агенция „Пътна инфраструктура" към изпълнителя е при започване на строително-монтажните дейности да не се спира движението по Дунав мост, обясни инж. Йордан Вълчев, председател на УС на АПИ.

Работният процес ще се извършва и организира така, че трафикът да преминава безопасно в едната лента. Тежкотоварните автомобили ще бъдат задържани във вътрешността на страната от координационния център.

Кметът на Русе Пенчо Милков и зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков увериха, че след започване на дейностите, ремонтът на Дунав мост се очаква да приключи до 2 години. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон