Атанас Атанасов: Има възможност за редовно правителство

Преди третия мандат ще отидем с готова платформа при президента, да го убедим да го даде на нас, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Възможността за съставяне на редовно правителство в 50-ия парламент не бих я определил да клони към нула. Трябва да се положат всички усилия.

Това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Като част от "Продължаваме промяната – Демократична България", Атанасов е категоричен, че обединението има сериозно намерение да потърсим изход от политическата криза.

ПП-ДБ гледат към третия мандат.

Скептик съм, че би могъл да бъде реализиран втория мандат. Не бива да се очаква сериозно действие от ДПС, което в момента е в това състояние, коментира Атанасов.

Той припомни, че характерното при третия мандат е, че той се получава от политическа сила, а не от кандидат за премиер.

Атанасов посочи, че 2/3 от българските граждани не желаят нови избори и трябва да се положат всички усилия за създаване на непартийно правителство, което да бъде водено от равноотдалечен от всички партии човек, който да поеме ангажименти по определена програма.

Преди третия мандат ще отидем с готова платформа при президента, да го убедим да го даде на нас, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Ако все пак се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, Атанас Атанасов препоръча: Ако наистина ще се отива на нови избори, добре е да са октомври. За да може да има истинска предизборна кампания.

Относно очакваното решение на КС за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, Атанасов коментира накратко: Частична противоконституционност не може да има, така както няма половин бременност.

Относно процесите в ДПС, пред БНТ Атанасов каза, че движението е специфична политическа сила. Там е възможно да се прокарват чужди влияния и в някакъв смисъл ДПС е част от българската национална сигурност. Очевидно е, че там има тежък вътрешен сблъсък. И в миналото е имало такива, смятам, че ще се намери решение на вътрешнопартийната йкриза и ДПС ще продължи да съществува.

Очевидно, че новият стил на управление на Делян Пеевски се сблъсква със стереотипите на старата гвардия, на чело на която е Ахмед Доган. Не бих искал да заемам страна кое е по-доброто за България, коментира лидерът на ДСБ.

ГЕРБ и ДПС провалиха ротацията и сега би трябвало да се отнесат конструктивно към предложенията, които правим, заключи Атанасов. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон