Аптеки в Бургас спряха работа за час

Фармацевтите протестират срещу НЗОК и искат промяна в начина на финансиране на аптеките.

В Бургас аптеките спряха работа за един час - от 9.00 до 10.00 часа. Протестът е заради промените в Наредба № 4, която касае изписването на лекарства за един пациент на една рецепта. От бранша са категорични, че промените ще доведат до фалити на аптеки и заплашват да спрат да работят със Здравната каса. Към момента лекуващите лекари могат да изписват до три лекарства на рецепта, които се плащат от касата.

„Протестираме, защото Здравната каса приема промени, които ще ни пречат да се грижим за клиентите, както сме го правили досега. Ако ние няма да можем за продължим работа, ще трябва да затворим не за един час, а за много по-дълго време. Тези промени премахват всякакво заплащане за определени групи лекарства, което поставя нашата аптека пред риск от фалит или необходимостта да прекратим работа с НЗОК. Това ще хвърли в хаос реда за отпускане на лекарства. Когато те станат на една рецепта, заплащането ще бъде много по-малко, това от една страна, и от друга страна - технологичната рамка как ще се случва също не е изяснена”, обясни за БГНЕС Васил Ходжев, управител на аптека на бургаската улица "Оборище".

Като жест заради неудобството от затворената аптека фармацевтите бяха подготвили изненади.

„Подготвили сме мостри от някои продукти, които правим. Да "почерпим" нашите пациенти, защото аптеката ни съществува вече 25 години и ние сме благодарни на всеки един от тях”, каза Людмила Константинова, помощник-фармацевт.

От Министерство на здравеопазването излязоха с позиция, чрез която обясниха, че наредбата е обявена за обществено обсъждане. В срок до 4 юли всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения, след което ще бъде направен анализ. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон