Антимигрантската вълна в Европа може да има глобален верижен ефект

"Ако европейските ценности, свързани със закрилата на бежанците, се сринат, ще видим същата тенденция и на други места."

Ако Европа заеме по-антимигрантска позиция след предстоящите избори, това може да се отрази на готовността на държавите по света да приемат бежанци и да предизвика хаос, предупреди във вторник служител на ООН, предаде АФП.

Венсан Кошеле, специален пратеник на Агенцията на ООН за бежанците за Централното и Западното Средиземноморие, изрази загриженост, че по-твърдият подход към мигрантите и бежанците в Европа може да повлияе на страните, които отдавна предоставят отчаяно необходимото убежище на хора, бягащи от кризи, да преосмислят политиките си.

"Европа служи като основен модел за подражание", каза той пред репортери в Женева, като призова континентът да служи като добър пример, "който да ни позволи да постигнем напредък в областта на закрилата в други части на света".

"Начинът, по който Европа се отнася към своите бежанци, е нещо, което се наблюдава", посочи той.

"Ако европейските ценности, свързани със закрилата на бежанците, се сринат, ще видим същата тенденция и на други места."

Кошеле предупреди, че това ще доведе до "по-малко добре управлявани (миграционни) движения, много повече движения във всички посоки, не само към Европа".

Коментарите му дойдоха в момент, когато проучванията на общественото мнение прогнозираха, че националистическите, евроскептичните и крайно десните партии са готови да се представят добре на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат между 6 и 9 юни.

От години много европейски държави се фокусират върху затягането на миграционните политики, а по-силното представителство на крайната десница на континента ще се усети в дневния ред на ЕС за миграцията и убежището.

Кошеле подчерта необходимостта да се подчертае пред европейците, че броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в европейските страни, е "напълно управляем".

Той изтъкна, че когато милиони украинци са избягали от разкъсваната си от война страна, европейските държави са се справили с наплива "без особени трудности".

Той призна, че "винаги има повече съпричастност към бежанците от съседните страни, отколкото към (тези), които идват от по-далеч и изглеждат различни".

Ето защо според него е жизненоважно да се обясни защо хората пристигат от страни като Судан, който повече от година е опустошаван от жестока гражданска война.

Според него европейските страни "трябва да се подготвят, но не и да изпадат в паника".

Той също така подчерта, че огромното мнозинство от хората в движение в световен мащаб не отиват в Европа.

Той представи нов доклад, в който се изтъкват шокиращите нужди и рискове, пред които са изправени бежанците и мигрантите по миграционните маршрути в Африка и другаде.

"Ужасите, с които се сблъскват бежанците и мигрантите по тези маршрути, са невъобразими", каза той и призова да се положат усилия за определяне на най-използваните и най-опасните маршрути и за осигуряване на хуманитарна защита и други услуги. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон