„Антична Сердика“ е пиела вода от Витоша, идваща по керамични и оловни тръби

Археологическа експозиция „Антична Сердика“, представяща римското наследство на града, е част от програмата на Нощта на музеите, предаде репортер на БГНЕС.

В укрепената част на града могат да се видят част от по-богати частни и административни сгради, като има запазени останки от дома на източноримския християнски духовник Леонтий, епископ на Сердика около 580 година, за когото се знае, че е бил доста влиятелен.

Посетителите могат да видят запазени оригинални мозайки от IV век, запазени части от уличната и водоснабдителната системи на града.

Експозицията включва също и витрини с експонати, намерени по време на археологическите проучвания тук.

В една от витрините могат да се видят тръби от водоснабдителната система на града. Интересен факт е, че водата била довеждана от планината Витоша по керамични и по оловни тръби. Строителен надпис казва, че градският водопровод е построен с помощта с настояването на архиепископ Леонтий, чийто дом е запазен тук.

На една от римските улици, ориентирана в посока изток – запад, която се нарича декуманус, са разположени музейни витрини с част от експонатите, като в тях могат да се видят както предмети от бита, така и по-луксозни вещи.

И има и една витрина, която е посветена на различните култове и религии, които са се развивали в този град през вековете, тъй като християнството става официално религия едва през IV век по време на император Константин Велики.

Посетителите могат да видят също глинени лампи, части от детски играчки, игли, инструменти, свързани с медицината и красотата, както и известните римски фибули, които са се използвали за закопчаване на римските тоги.

Във витрината с култовите религиозни предмети са изложени керамични плочки с изображения на най-различни божества, като богинята Кибела, Зевс и няколко изображения на кръстове.

Археологическата експозиция „Антична Сердика“ е част от комплекс „Антична Сердика“, който е филиал на Регионалния исторически музей – София.

В Нощта на музеите в комплекс „Антична Сердика“ посетители могат да присъстват от 16 ч. на провеждания за трета поредна година българо-гръцки културен маратон, който тази година е под надслов „С аромат на роза“, където ще бъдат представени добрите отношения между двете страни, ще има танци и песни. А в изложбената зала под куполите на Ларгото има и изложба, която е посветена на фестивала. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон