Американският регулатор одобри лекарство на Eli Lilly за болестта на Алцхаймер

"Пациентите, лекувани с Kisunla, демонстрираха статистически значимо намаляване на клиничното влошаване", както и редица други критерии, се допълва в доклада.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство на Eli Lilly, предназначено за лечение на ранните симптоми на болестта на Алцхаймер.

Лекарството, известно като Kisunla, трябва да се използва от "пациенти с леки когнитивни нарушения или лек стадий на деменция на болестта", се казва в изявление на FDA, в което тя обявява решението си да одобри лекарството.

"Пациентите, лекувани с Kisunla, демонстрираха статистически значимо намаляване на клиничното влошаване", както и редица други критерии, се допълва в доклада.

Kisunla, което е търговското наименование на лекарството donanemab-azbt, се присъединява към само няколко други лекарства, одобрени от американския регулатор за лечение на болестта на Алцхаймер, от която понастоящем страдат повече от 6,5 милиона американци.

"Kisunla демонстрира много значими резултати при хора с ранна симптоматика на болестта на Алцхаймер", заяви изпълнителният вицепрезидент на Eli Lilly Ан Уайт в изявление, публикувано от американската фармацевтична компания.

"Знаем, че тези лекарства имат най-голяма потенциална полза, когато хората се лекуват в по-ранен стадий на заболяването, и работим усилено в партньорство с други, за да подобрим откриването и диагностицирането", добави тя.

Решението на FDA беше приветствано от Асоциацията на болните от Алцхаймер, организация с нестопанска цел, насочена към изкореняване на болестта.

"Това е истински напредък", заяви в изявление президентът на асоциацията Джоан Пайк. "Днешното одобрение дава на хората повече възможности и по-голяма възможност да разполагат с повече време".

"Наличието на множество възможности за лечение е напредъкът, който всички чакахме - всички, които сме били засегнати, дори заслепени от това трудно и опустошително заболяване", добави тя.

При болестта на Алцхаймер два ключови протеина - тау и амилоид бета, се натрупват в заплитания и плаки, известни заедно като агрегати, които предизвикват смъртта на мозъчните клетки и водят до свиване на мозъка. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон