Airbus ще представи боен дрон, който ще придружава изтребителите

"Моделът Wingman демонстрира всички предвидени необходими способности, като ниска откриваемост, интегриране на различни видове въоръжение, усъвършенствани сензори, свързаност и решения за работа в екип."

Европейският производител на самолети Airbus ще представи пълномащабен модел на боен дрон, наречен "Wingman" и предназначен да придружава пилотирани бойни самолети при рискови мисии.

Моделът ще бъде представен на най-голямото германско авиокосмическо изложение ILA Berlin Air Show от 5 до 9 юни.

"Wingman" е предназначен да увеличи възможностите на сегашните пилотирани бойни самолети с платформи без екипаж, които могат да носят оръжия и други устройства", се казва в изявление на Airbus.

"Моделът "Wingman" демонстрира всички предвидени необходими способности, като ниска откриваемост, интегриране на различни видове въоръжение, усъвършенствани сензори, свързаност и решения за работа в екип."

Жан-Бриз Дюмон, ръководител на въздушните сили в Airbus, заяви пред репортери, че ролята на безпилотните самолети става все по-важна в съвременната война.

"Нуждата е налице", каза той.

Airbus води разговори с Германия, а интерес проявяват и други държави като Испания.

Airbus се надява, че безпилотният изтребител ще влезе в експлоатация през 2030 г.

"Германските военновъздушни сили изразиха ясна необходимост от безпилотен самолет, който да лети заедно с пилотираните изтребители и да подпомага мисиите им, преди бъдещата бойна въздушна система да бъде въведена в експлоатация през 2040 г.", е цитиран в изявлението Михаел Шьолхорн, главен изпълнителен директор на Airbus Defence and Space.

Франция, Германия и Испания ръководят проект на стойност 100 милиарда евро за създаване на нов изтребител, наречен FCAS.

"Wingman" ще бъде управляван от пилот в боен самолет и ще може да действа в конфликтни зони, поемайки високорискови мисии, които биха представлявали заплаха за самолетите с екипаж.

Задачите на безпилотния самолет могат да варират от разузнаване до заглушаване на цели и поразяването им на земята или във въздуха с прецизно управляеми боеприпаси или ракети, заяви Airbus.

Безпилотните летателни апарати играят ключова роля във войната на Русия срещу Украйна, както и в неотдавнашния конфликт между Армения и Азербайджан.

"Можем да се смятаме за закъснели", каза Дюмон. "Сега трябва да преминем на оперативно ниво."

Стартиралата през 2017 г. FCAS има за цел да интегрира военните способности на континента и да намали зависимостта му от американско оборудване.

Но напредъкът по стелт-самолета с делтакрило е съпътстван от борба за споделяне на индустриалната работа, както и на интелектуалната собственост за авангардните технологии. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон