6 тона документи осигуриха смъртна присъда на виетнамска милиардерка

Станаха известни нови подробности от най-големия корупционен скандал във Виетнам, при който една от най-богатите жени в страната 67-годишната Труонг Ми Лан, бе осъдена на смърт от трибунал в град Хо Ши Мин (бившият Сайгон), както съобщи по-рано БГНЕС.

Тя беше обвинена в измама, която е засегнала най-малко 42 000 души. Лан е ръководител на голяма компания за недвижими имоти и е една от малкото жени във Виетнам, срещу които се планира смъртна присъда. Според следователите тя незаконно е получила около 12,5 милиарда долара от Saigon Commercial Bank, в която всъщност притежаваше 90% от акциите. В същото време общите щети се оценяват още по-високо - на 27 милиарда долара: точно толкова съдът й нареди да върне.

Самата Труонг Ми Лан не призна вината си и обвини подчинените си за случилото се; сега тя планира да обжалва присъдата.

Съобщава се, че този случай е удар не само за обикновените граждани, които са инвестирали средствата си в тази банка, но и за чуждестранните инвеститори и икономиката на страната като цяло.

В процеса участваха десет прокурори, наети бяха 200 адвокати, свидетелски показания дадоха 2700 души, а обвинителни материали напълниха 104 кашона и тежаха общо шест тона.

Труонг Ми Лан не се яви сама в съда: заедно с нея очакват присъдата още 85 души, включително съпругът й, богатият бизнесмен от Хонконг Ерик Чу, както и старши инспектор в Държавната банка на Виетнам, който е получил 5,2 милиона долара от жената за мълчание за измамата. Това е най-големият подкуп в историята на страната.

Полицията смята, че всички притежатели на ценни книжа на Saigon Commercial Bank са били жертви на измама и не са успели да изтеглят парите си или да получат лихви или плащания. Общо засегнатите са около 42 000 души. Прокуратурата отбелязва, че от 2019 г. Труонг Ми Лан с помощта на шофьор е взела около 4 милиарда долара от банката за три години, за да ги съхранява в мазето. Според най-скромните оценки теглото на такъв капитал е поне два тона. Всички обвиняеми с изключение на Труонг са изправени пред дълги присъди до 15 години затвор или доживотен затвор.

Но всички признаха вината и се разкаяха, някои дори върнаха парите. Виетнамските медии отбелязват, че смъртното наказание ще бъде използвано и като заплаха - предполага се, че това може да я принуди да върне поне част от парите и да намали щетите от действията си. Труонг Ми Лан е родена в китайско-виетнамско семейство в град Хо Ши Мин. Започва да търгува на пазара и да продава козметика с майка си. През 1986 г. виетнамското правителство започна да въвежда икономически реформи, които позволиха на хората да притежават частна собственост. Така Труонг Ми Лан започва да купува земя и недвижими имоти. До 90-те години тя притежаваше няколко хотела и ресторанта, а до 2011 г. тя се превърна в една от най-влиятелните жени в град Хо Ши Мин, което й позволи да организира сливането на три малки банки, изпитващи финансови затруднения, като по този начин формира по-голямата Saigon Commercial банка. В измамната й схема са били замесени съпруг и племенница й, които получиха 9 и 17 години затвор. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон