59% от българите подкрепят оставането в НАТО

59% от българите смятат, че страната ни трябва да остане част от НАТО, предаде репортер на БГНЕС.

По този показател България се нарежда на предпоследно място, като само в Словения процентът на желаещите да останат в НАТО е по-нисък – 58%, сочи проучване на Алианса.

Най-високият процент е отчетен в Албания, където 98% от анкетираните са отговорили положително на въпроса, дали искат страната им да остане част от отбранителния алианс.

56% от сънародниците ни смятат, че членството в НАТО носи повече сигурност за България. Първенец по този показател е Дания с 83%, а на последно място е Франция с 50%.

Едва 42% от българите са заявили, че България трябва да защити друга натовска страна, ако бъде нападната. Единствено Исландия (37%) и Северна Македония (35%) отчитат по-ниски резултати по този показател. Първото място е за Норвегия със 79%.

Според 55% от българите членството в алианса прави нападението от друга държава по-малко вероятно, а 61% от сънародниците ни сочат, че страната трябва да поддържа или да увеличи военните си разходи, като единствено в Албания се отчита по-висок процент по този показател (81%).

По отношение на войната в Украйна, 22% от българите са силно убедени, че руската инвазия е влошила глобалното състояние на сигурността. Първенци по този показател са Полша и трите прибалтийски републики. Едва 5% от българите твърдо вярват, че медиите в страната им казват истината относно положението в Украйна, като този процент е по-малък единствено в Унгария (4%) и Гърция (3%). 18% от българите твърдо подкрепят предоставянето на помощ на Киев, като Албания е първа и по този критерии с 67%. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон