5000 души участват в тазгодишния поход за отдаване на почит на жертвите от Сребреница

Около 5000 души тръгнаха тази сутрин от Незук към Поточари, за да отдадат почит на хилядите мъже и момчета, убити по време на геноцида, извършен от сръбската армия, в Сребреница през юли 1995 г.

През следващите три дни те ще преминат по маршрута, по който преди 29 години жителите на Сребреница са се опитали да достигнат до свободна територия - Тузла или Кладандж. Тази година оцелелите от геноцида в Сребреница отново водят "Похода на мира". Сред участниците в колоната е и посланикът на Република Турция в Босна и Херцеговина (БиХ) Садик Бабур Гиргин, съобщи телевизия N1. 
Очаква се участниците в "Марша на мира" да пристигнат в Поточари на 10 юли, а на следващия ден да присъстват на колективното погребение в гробището на Мемориалния център "Сребреница-Поточари", където тази година ще бъдат погребани останките на още 14 жертви на геноцида.
"Маршът на мира", организиран за 20-и път тази година, отбелязва 29-ата годишнина от геноцида над бошняците от "безопасната зона на ООН" в Сребреница. За оцелелите маршът е начин да се излекуват от травмите си и отговорност да споделят опита и историите си с по-младите поколения.
Шествието има за цел да изгради, насърчи и подхрани културата на паметта за геноцида срещу бошняците в Сребреница и да предотврати отричането, релативизирането и отричането на престъпленията на геноцида.
"Маршът" продължава три дни, като участниците изминават около 100 км от Незук до Поточари. Този път е изминат в обратна посока, от Поточари до Незук, от бошняците, които бягат по време на окупацията и превземането на "безопасната зона на ООН" в Сребреница от сръбски военни и полицейски формирования през юли 1995 г.
Участниците изминават ежедневно около 30 км, като някои части от маршрута са изключително трудни, недостъпни и изискват значителна физическа подготовка.
Членове на Армията на Република Сръбска (АРС), под командването на тогавашния президент на РС Радован Караджич и главния командир на АРС Ратко Младич, избиват над 8000 бошняшки мъже и момчета по време на геноцида в Сребреница и околностите ѝ през юли 1995 г.
Престъплението в Сребреница, най-голямото на европейска земя след Втората световна война, е окачествено като геноцид както от националните, така и от международните съдилища.
Радован Караджич е осъден на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите на войната по време на войната в БиХ от Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали (ММНТ), наследник на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага.
Ратко Младич също беше признат за виновен за геноцид и осъден на доживотен затвор от същия съд в Хага.
БГНЕС припомня, че на 23 май 2024 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която утвърждава 11 юли като международен ден за отдаване на почит на жертвите на геноцида в Сребреница. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон