3224 катастрофи и 194 загинали от началото на годината

Стартира полицейска операция на цялата страна до 14 юли.

От началото на годината до 30 юни са постъпили 3 224 тежки пътнотранспортни произшествия със 194 загинали и 3 983 участници в движението по пътищата”. Това обяви комисар Мария Ботева от ГДНП, предаде репортер на БГНЕС.

“Предприемаме мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и то най-вече към двуколесните превозни средства”, заяви Ботева и продължи: “От 29 юни до 14 юли тече полицейска операция на територията на цялата страна за недопускане на нарушения, респективно на пътно-транспортни произшествия”.

Ботева обясни, че от началото на годината до 30 юни по неокончателни данни в страната са постъпили 3 224 тежки пътнотранспортни произшествия със 194 загинали и 3 983 участници в движението по пътищата. “Загиналите мотоциклетисти са 19 човека с 274 ранени водачи на мотоциклети. Най-често между 24 и 40 годишна възраст са водачите, управлявали мотоциклетите, които са попаднали в произшествие”, обясни комисарят.

Ботева уточни, че според неокончателни данни на МВР за месец юни броят на тежките ПТП-а е 703 с 48 загинали и 838 ранени, като има известно увеличение спрямо миналата година. “От 1 юни до 30 юни при тежки ПТП-а са загинали 8 и са ранени 105 водачи на мотоциклети без значение дали те са причинили произшествието или не. За същия период миналата година техният брой е повече с 23 при ранените и с 4 при загиналите. Всичко това даде основание за започване на полицейската операция”, подчерта Мария Ботева.

Тя припомни, че при нарушения действат санкции, които всеки участник в движението трябва да знае и да бъде запознат с тях. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон