140 души избират новия български Патриарх

Вечерта в храм "Света София", делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват делегациите на Поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

Регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които в утрешния ден ще изберат новия български патриарх, започна, предаде репортер на БГНЕС.

Старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Светия синод, пожела на добър час и успех на Комисията по правомощията, която има основно отговорно служение и дейност в регистрацията на всички делегати. "Да е благословен днешният празник на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел! За много години!", каза митрополит Киприан.

140 е броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор. Освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, както и монаси и представители на духовните училища.

Регистрацията започна точно в 10 ч. и ще продължи до 20 ч. вечерта.

Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, съобщи, че мощите на Свети патриарх Евтимий ще пристигнат в 11 ч. и ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия патриарх Евтимий. "Мощите идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршеския, да благословят, да осенят целия духовен Събор, който ще избере новия първойерарх първосветител на родната ни църква и са осветят и благословят столичния град", заяви епископ Сионий.

Попитан какви са очакванията му за Събора и има ли фаворит, духовното лице отговори, че най-важното е всички да бъдат в молитва, в духовно спокойствие, в смирение и с разум и по съвест да изберат новия български патриарх, към когото има огромни очаквания не само от хората, които са в расо, но и от целия верен народ на България и от цялата наша родина.

"Надеждите на цялата Българска православна църква и на целия български народ в тези дни са най-вече и преди всичко в молитва към Всевишния Бог и затова той да умъдри всички нас, делегатите на Събора, да направим избор по сърце, по съвест, избор продиктуван от Светия дух. Вярваме и се надяваме, и знаем със сигурност, че всичко ще бъде спокойно, тъй като не бива да забравяме и трябва да помним много добре, че силата, която движи Патриаршеския избирателен църковен събор, е силата на Светия дух", заяви архимандрит Стефан.

"Изборът, който ще бъде направен, ще бъде избор, продиктуван от Светия дух и затова ние вярваме, че този избор ще бъде точно такъв и жребият ще падне точно върху този, от който нашият народ и нашата църква има нужда в момента и ще има нужда в идните години", каза още архимандрит Стефан. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон