Асен Василев: Партиите нямат място в служебен кабинет

Партиите нямат място в този служебен кабинет, каза тази вечер в Благоевград бившият финансов министър Асен Василев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ – Асен Василев, пристигна тази вечер в Благоевград заедно с Кирил Петков и акад. Николай Денков за среща с членове и симпатизанти на партията.

Пред медиите говори само Василев, който бе категоричен че за всички граждани е станало ясно, че е имало политическа договорка с президента, за да се сформира служебният кабинет.

„Настоящето служебно правителство се опитва да ни вкара обратно към разказа „всички ще умрем от студ“ и „държавата ще фалира“. Единствената причина за този разказ е, че когато някой ви плаши, се опитва да ви бръкне в джоба. Пари в държавата има. Вместо да се дадат за пенсии и заплати, ви плашат, за да останат няколко милиарда в края на годината и да се разпределят между няколко фирми, както се правеше 15 години преди ние да влезем в управлението“, каза Николай Василев.

„Има 4 закона, които са необходими, за да се отпуши второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но те отлежават в Народното събрание от октомври и все още не са вкарани за разглеждане в зала. Това е абсолютна безотговорност към гражданите, и председателят на НС дължи обяснение. Това е умишлено“ категоричен бе Василев.

Досега са договорени около 20% от средствата, което според него е съвсем "нормално на фона на усвояването от европейските държави".

„Ние сме по средата. Ако погледнете периода 2014-2020 г., над 20% от разплащанията се случиха миналата година. Имаме 7-годишен период за договаряне и 3-годишен за усвояване. Тоест, тези средства по новите програми – 2021-2027, ще се разплащат реално през 2030 г. Рискове за бюджета няма! Когато се стигне до проектна готовност, тогава се прави заявка в Европейската комисия тези средства да бъдат отпуснати към нас и усвоени“, обясни Асен Василев.

Според него сделката „Боташ“ е изключително неизгодна за страната. „Плащаме по милион на ден за нещо, което не ползваме. Последният договор бе този, който спря „Газпром“ с клауза „плащаш, без да получаваш“. Такъв договор нямаше, докато служебният кабинет на Радев отново не го подписа и отново зароби народа. Договорът е направен така, че ако се развали, клаузата за неустойка е да се плати всичко – пълните плащания за оставащите 13 години. Трябва да се търси начин как този договор да бъде преформатиран, за да има поне полза от него. Трябват преговори с турска страна и да се установи дали договорът не противоречи с европейското законодателство“, коментира съпредседателят на ПП.

Той бе категоричен, че партиите нямат място в този кабинет, затова и всички членове на ПП-ДБ в него са изключени.

„Двама души в държавата трябва да изберат служебно правителство, което да организира изборите. Това трябва да е служебен кабинет! Всичко друго е извън обхвата на Конституцията, в чиито поправки се казва, че няма еднолична власт. Има поне двама човека, които трябва да могат да седнат и да направят кабинет. Преди това имахме за три месеца цар в държавата, а сега има взаимен контрол. Ако той не съществуваше, то щяхме да имаме кабинет, изцяло направен от министър-председател, който да е политически зависим. Или щяхме да имаме кабинет, който да е направен от президент, който да не е гласуван от НС. Взаимният контрол е начинът, по който да не се стигне до диктатура“, каза още Асен Василев.

Той подчерта, че от ПП-ДБ нямат претенции кой да е министър и кой да не е, като даде за пример Калин Стоянов, който според коалицията не може да проведе честни избори.

„В служебния кабинет сега виждаме опит да се направи промяна в част от политиките на редовния кабинет, което според мен е противоконституционно. Да се използва прехода между два редовни кабинета, за да се правят редови политики, може да доведе до щета на държавата, както се оказа договорът с „Боташ“, допълни още Василев./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон