Златен век за киното в Югоизточна Азия - местни филми чупят рекорди

На хиляди видеоклипове в социалните мрежи зрителите излизат със сълзи на очите от кино салоните в Тайланд, Филипините, Малайзия и Сингапур.

Най-новият тайландски хит - "Как да спечелим милиони, преди баба да умре" - разплака зрителите в Югоизточна Азия и счупи рекордите, съобщи "Гардиън".

Филмът разказва за изхвърлен от университета младеж, който предлага да се грижи за неизлечимо болната си баба с надеждата да наследи къщата ѝ. Продукцията спечели 334 млн. тайландски бата (9,1 млн. долара) в тайландския бокс офис и се превърна в най-успешния тайландски филм в Малайзия, Сингапур и Индонезия.

Това е най-новата история на успех на филми, създадени в Тайланд и Югоизточна Азия, които привличат публиката в целия регион и стимулират киноиндустрията, докато Холивуд се бори със стачки.

"Ковид и проблемите в индустрията, които повлияха на потока от холивудски продукти, доведоха до период на растеж на местните и регионалните филми, в някои случаи с рекордни резултати", казва Ранс Пау от Artisan Gateway, консултантска компания в областта на киното.

В Индонезия филмът на ужасите "KKN di Desa Penari" е продал повече от 10 млн. билета през 2022 г., според местните медии, превръщайки се в най-печелившия филм в страната. Виетнамският романс Mai, пуснат на екран през февруари, се превърна в най-печелившия филм, произведен във Виетнам, за всички времена у дома, в Северна Америка и Европа. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон