Зеленски: Тръмп рискува да стане загубеняк, ако наложи неизгодна сделка на Украйна

Той прогнозира, че Владимир Путин ще наруши всяка сделка, сключена от Тръмп.

Доналд Тръмп рискува да стане „президент-загубеняк“, ако спечели изборите през ноември и наложи лошо мирно споразумение на Украйна, заяви Володимир Зеленски. Според него това би означавало край на САЩ като глобален „играч“.

В интервю за „Гардиън“ в Киев Зеленски заяви, че „все още няма стратегия“ какво да прави, ако Тръмп се върне в Белия дом, и че бившият британски премиер Борис Джонсън се е обърнал към него от негово име.

Ако Тръмп победи Джо Байдън, се очаква той да прекрати военната подкрепа на САЩ за Украйна. Миналата година Тръмп се похвали, че може да сложи край на войната за „24 часа“.

Помощниците на Тръмп по-рано очертаха възможен план, който би включвал предаване на източните региони на Украйна на Русия, както и на Крим. Зеленски обаче даде да се разбере, че „украинците няма да се примирят с това“. Те няма да приемат и руски „ултиматум“, който да принуди Украйна да се откаже от интеграцията с Европа и от бъдещото си членство в НАТО, каза той.

Зеленски призна, че един преизбран Тръмп би могъл, ако наистина иска, да наложи съкрушително военно поражение на Украйна. Той би могъл да прекрати „подкрепата, оръжията и парите“ и дори да „сключи сделки“ с партньорите на Киев, така че те да спрат доставките на жизненоважни оръжия.

„Украйна сама, без оръжия, няма да може да се бори с многомилионна руска армия“, казва Зеленски.

Говорейки в президентския си щаб, той заяви, че според него този сценарий е малко вероятен. Но каза, че ако това се случи, ще има тежки последици за позицията на САЩ в света, както и лично за Тръмп. „Иска ли той да стане загубеняк? Разбира ли какво може да се случи?“

Той прогнозира, че Владимир Путин ще наруши всяка сделка, сключена от Тръмп. „Прекратяването на огъня е капан“, каза той. След паузата Путин „ще продължи“, унижавайки Тръмп и карайки го да изглежда „много слаб“ в очите на света, каза той.

„Не става въпрос за него (Тръмп) като личност, а за институциите на Съединените щати. Те ще станат много слаби. САЩ вече няма да бъдат лидер на света. Да, те ще бъдат силни, на първо място, във вътрешната икономика, защото без съмнение имат мощна икономика. Но по отношение на международното влияние ще бъде равна на нула“.

Осъзнавайки, че Вашингтон вече не е „играч“, други предимно авторитарни държави и лидери ще „излязат на арената“ и ще подражават на агресивния „подход“ на Путин, предполага Зеленски.

А това в крайна сметка ще завърши с глобална катастрофа: „Началото на това, за което всички толкова се страхуват да говорят. Това е реалността. И това е истинската трета световна война.

Запитан дали Джонсън е разговарял с Тръмп от името на Украйна, Зеленски отговори: „Мисля, че се е опитал и мисля, че е говорил с него. Мисля, че е така, да, доколкото знам. Съжалявам, че използвам Борис като инструмент“, добави той.

Зеленски направи коментарите си ден преди нюйоркското съдебно жури да осъди Тръмп по всички 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи. Присъдата по делото за „тихите пари“ го направи първият бивш президент, признат за виновен за тежки престъпления в близо 250-годишната история на САЩ.

През 2019 г., вече като президент, Тръмп звъни на Зеленски и го моли да разследва съперника му на изборите Байдън и сина на Байдън Хънтър. Ако Зеленски не успее да открие мръсотия за Хънтър Байдън, американската помощ за сигурността на Украйна ще бъде спряна, намекнал Тръмп, според изтичане на информация от разговора. Скандалът доведе до първия импийчмънт на Тръмп.

Зеленски заяви, че е поканил Тръмп да посети Украйна.

„Искам да разговарям с него открито. Искам той да дойде и да види войната за себе си. И след това да поговорим с него. Мисля, че ще му е необходимо, за да разбере по-добре ситуацията", каза той.

Зеленски заяви, че разбира, че Тръмп „познава“ Путин, въз основа на „изявленията“ на самия бивш президент. Двамата са се срещали на дипломатически срещи на върха. Преди това Тръмп е наричал руския лидер „гений“ и е определял пълномащабната му инвазия в Украйна през 2022 г. като „доста хитра“.

Да общуваш с Путин не е същото като да го познаваш, каза Зеленски и добави, че за да го разбере по-добре, Тръмп трябва „да види резултатите от това, което той донесе на Украйна“ - препратка към разрушаването на градове, убийствата на цивилни и ежедневния обстрел от руски ракети. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон