Зеленски призова за засилване на помощта за Украйна на форума за сигурност в Сингапур

Призивите за увеличаване на военната помощ за Украйна бяха в основата на участието на Володимир Зеленски във форума за сигурност в Сингапур. Украинският президент обсъди укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна с военния министър на САЩ Лойд Остин. Зеленски разкритикува Китай, че саботира срещата за мир в Швейцария, като спира участието на редица държави. 

Лойд Остин информира украинския президент за военната помощ на САЩ за Украйна, която в продължение на месеци беше блокирана в американския конгрес заради ветото на републиканските конгресмени. Министърът на отбраната потвърди ангажимента на Вашингтон за запазване на силната подкрепа за Киев.
Зеленски написа в социалната мрежа Х, че с американския министър на отбраната са обсъдили укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна, доставката на изтребители F-16 и изготвянето на двустранно споразумение за сигурност между Вашингтон и Киев.
Украинският лидер не пропусна да благодари на САЩ за продължаващата им подкрепа за Украйна, която трябва да се справя с наскоро започналата руска офанзива в Харковския регион.
„Оценяваме жизненоважната отбранителна и политическа подкрепа за Украйна от страна на Съединените щати“, написа Зеленски.
Той благодари и за разрешението на Вашингтон за използване на американски оръжия по военни цели на територията на Русия. 
Срещата за мира, която ще се проведе този месец в Швейцария беше другата ключова тема от посещението на Зеленски в Сингапур. Украинският държавен глава отправи критики към Китай, че се опитва да саботира срещата. 
„Китай, за съжаление, днес работи усилено, за да попречи на страните да дойдат на срещата на върха за мир“, каза Зеленски.
Критиките на Пекин, относно срещата за мир, са свързани с това, че Русия не е поканена да участва в нея. Според китайското външно министерство без участието на Москва, конференцията „няма да изиграе съществена роля за възстановяването на мира“.
Зеленски изрази и разочарованието си от факта, че „някои световни лидери“ не са се включили в конференцията, тъй като Китай сигнализира, че Си Дзинпин няма да участва, а президентът на САЩ Джо Байдън все още не се е ангажирал.
Чрез мирната среща на върха Киев се надява да получи широка международна подкрепа за своето виждане за условията, необходими за прекратяване на войната с Русия.
На 1 юни украинският лидер заяви, че повече от 100 държави и организации са се включили в конференцията, и призова страните от Азиатско-тихоокеанския регион да се присъединят.
Зеленски добави, че Китай е „инструмент в ръцете на Путин“ и обвини Русия, че използва китайското влияние и китайските дипломати, за да направи „всичко, за да провали срещата на върха за мир“. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон