Зехтинът може да намали риска от възпаление на червата

Професор Филип Калдър сподели как диетата ни може да увеличи чревното възпаление.

Професор Филип Калдър сподели как диетата ни може да увеличи чревното възпаление. Това на свои ред потенциално може да предизвика множество тежки здравословни проблеми и проблеми с метаболизма - от сърдечни заболявания и диабет до затлъстяване и автоимунни заболявания, съобщи Mirror.

Калдър изтъкна, че много от основните елементи на съвременната диета, особено тези с високо съдържание на прости захари и наситени мазнини, могат да изострят този проблем. Простите захари се съдържат във всички продукти - от трапезна захар и мед до плодови сокове и сиропи, а наситените мазнини - в различни храни, включително някои видове месо, печени изделия и дори кокосово масло.
Професорът подчерта, че избягването на наситените мазнини е от решаващо значение за намаляване на възпалението, като спомена, че при повечето експерименти се използва диета с високо съдържание на мазнини, за да се провокира възпалителна реакция. Но има и добри новини, тъй като той добави:

 „Ще ви олекне, ако знаете, че има много неща, които могат да смекчат тази реакция“.

„Ако например замените наситените мазнини със зехтин екстра върджин, няма да получите такава голяма реакция. Ако включите ядки и витамин С, не получавате такава остра реакция. Ако включите омега-3 мастни киселини в храната, не получавате толкова сериозен отговор“, обясни професорът.

Експертът по хранителна имунология от Университета в Саутхемптън хвърля светлина върху това как възпалението е реакция на имунната система на увреждане, независимо дали е причинено от нараняване, заболяване или фактори на околната среда. Когато обаче тази реакция се обърка, тя може да предизвика хаос в организма, което води до проблеми като ревматоиден артрит, при който имунната система погрешно се насочва към здрава ставна тъкан, или диабет тип 1, който може да бъде предизвикан от вирусна инфекция и погрешно да накара имунната система да атакува панкреаса.

Калдър изтъкна достойнствата на омега-3 заради техните допълнителни ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и деменция чрез успокояване на възпаленията. Той също така се застъпи за противовъзпалителна диета, богата на „плодове, зеленчуци и горски плодове“, и предложи продукти, които подобряват чревния микробиом, което може допълнително да помогне за ограничаване на възпаленията в червата. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон