Здравен персонал от Албания заподозрян в измама с пациенти с рак

Албанската прокуратура повдигна обвинения на лекари, медицински сестри и администратори от онкологична клиника в Тирана по обвинения, че са излагали на риск пациенти, като са лъгали за недостиг на лекарства, за да могат да им продадат скъпи медикаменти на друго място.

Разследващите също така извършиха обиски на аптеки и фирми за медицински доставки в столицата.

Те са заподозрени, че са продавали фалшиви лекарства за рак на изключително високи цени.

Сред седемте задържани заподозрени има лекари, медицински сестри и администратори, съобщи за АФП Розета Тасе, говорител на прокуратурата в Тирана.

Те "не са предлагали необходимите грижи на пациентите в държавната клиника, а са ги насочвали към частни болници, в които също са работили", добави тя.

Заподозрените са заподозрени, че са излъгали за недостиг на лекарства и че са предоставили на пациенти с рак само частично лечение.

След това пациентите им са били пренасочвани към аптеки, където останалата част от необходимите лекарства са били продавани на високи цени.

Оборудването на болницата за облъчване също е било премахнато, което е принудило пациентите да търсят допълнителни грижи в частни клиники, заявиха прокурорите.

Разследването започва, след като пациенти се свързват с властите, които подслушват телефоните на заподозрените.

Според прокурорите подслушването на телефоните разкрива, че заподозрените са казвали, че парите, спечелени от схемата, са достатъчни, за да се платят едноседмични почивки на Малдивите или в Тайланд.

Министърът на здравеопазването Албана Кочиу призова "всички, които бъдат признати за виновни, да бъдат строго наказани" заради това, което тя нарече "безпрецедентни, отвратителни действия, които противоречат на всички ценности".

Групи на гражданското общество призоваха за протест пред Министерството на здравеопазването по-късно в сряда, където планират да поискат оставката на министъра.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон