Затвор за българска престъпна група във Великобритания

Четирима души от българска престъпна група във Великобритания получиха присъди от 3 до 8 години затвор от съда в лондонския квартал "Ууд Грийн", съобщи Би Би Си.

Бандата е измамила британските данъкоплатци с повече от 54 милиона паунда. Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова успели да откраднат 53 901 959,82 лири от системата за разплащане Universal Credit. Властите определиха схемата като "невиждана".

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова. Николова получи 8 г. затвор, а след излежаването на четири от тях ще има право да поиска предсрочно освобождаване. Али получи 7 г. и 3 месеца, но ще трябва да излежи целия срок, защото е успял да избяга в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов ще бъде зад решетките за 4 г. и след 2 г. ще може да поиска предсрочно освобождаване. Патриция Панева е с най-малка присъда. Тя получи 3 г. и 2 месеца затвор. Цветка Тодорова е осъдена на 3 г. затвор, но престоят ѝ в ареста е повече от 18 месеца, поради което съдът реши да я освободи.

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни.

Откраднатите от престъпната група пари са използвани за придобиване на луксозни коли, маркови дрехи и скъпи часовници.

Петимата престъпници са подали повече от 6000 фалшиви молби за държавни пари, използвайки сложна схема в Северен Лондон, съобщи Express.

В продължение на четири години и половина бандата прилагала хитрата схема чрез три магазина в Ууд Грийн. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на фалшиви молби за обезщетения.

Всяко искане за обезщетение е получавало различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители. Ако искането е било отхвърлено, те просто го внасяли отново, докато не бъде прието. В някои случаи исканията се подавали, като се използват данните на истински хора. Тези лица взимали пари от бандата, за да бъде използвана тяхната самоличност. В схемата са използвани над сто банкови сметки.

Смята се, че част от откраднатите пари са били вложени в български имоти.

Най-голямото досега разследване на измами с помощи в Обединеното кралство започва, когато служителите забелязват характерен модел в имената и адресите на заявителите.

След обиски на имоти на 5 май 2021 г. властите изземат повече от 900 устройства и откриват 750 000 лири в брой, скрити в куфар под легло. След арестите активите на замесените лица са замразени. Полицията конфискува автомобили, включително Audi, дрехи от висок клас, бижута и часовници. Служителите откриват и пачки с банкноти по домовете им.

Али бил освободен в рамките на разследването, при което той се измъкнал и избягал в България. На 25 февруари 2023 г. обаче той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да се яви пред съда.

Едно от местата, използвани за масовата измама, е български хранителен магазин на име Antonia Food в Ууд Грийн, Северен Лондон. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон