Запрянов: Най-тежко е, когато имаме противоборство и репресии на българи срещу българи

Министърът на отбраната Атанас Запрянов посети 55-и инженерен полк -Белене днес, 1 юни.

На кратък брифинг командирът на полка полковник Петко Петков представи структурата, мисията, задачите на формированието, както и ученията и подготовките, в които участва. Той увери, че инженерните формирования поддържат висока степен на готовност за изпълнение на поставените задачи.

Министър Запрянов изказа удовлетвореност от чутото и благодари на командира и командването на полка за усилията, съобщиха от МО.

По-рано през деня министърът на отбраната Атанас Запрянов се поклони пред паметта на жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене“. Той присъства на годишното поклонение на Втори обект на остров Персин, където поднесе венец пред Мемориала на жертвите и пострадалите от комунистическите репресии. Пред медии министър Запрянов подчерта, че подобни събития трябва да се помнят, за да извлечем поуките от тях. „Сложна и противоречива е нашата история, но най-тежко е, когато имаме противоборство и репресии на българи срещу българи по идеологически причини - несъгласие с тоталитарния режим, който беше наложен. Тези страдалци тук са платили със свободата си, някои и с живота си, защото са искали да живеят свободно. Затова това, което имаме днес като демокрация, като възможност всеки свободно да излага своите мисли, виждания и да планира своя живот, трябва да се защитава“, посочи той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон