Заместникът на Шойгу Тимур Иванов е задържан по обвинение в корупция

Заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов е бил задържан по подозрение във вземане на подкуп в особено големи размери, съобщи пресслужбата на Следствения комитет. Президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу са били информирани за задържането на заместник-министъра на отбраната, съобщи президентският говорител Дмитрий Песков.

От доклада на Следствения комитет на Руската федерация става ясно, че заместник-министърът е бил задържан по подозрение в получаване на подкуп в особено големи размери. Особено големият размер започва от сумата от 1 млн. рубли. Максималното наказание по този член е до 15 години лишаване от свобода. Сега с Тимор Иванов се извършват следствени действия. Според ТАСС, позовавайки се на свой източник, следствието ще подаде молба за неговия арест.

Още в следобедните часове, ако се съди по видеозаписа на сайта на военното ведомство, Тимур Иванов е бил на съвет на Министерството на отбраната. Последната публична дейност на Иванов е от 20 април. Беше съобщено, че той е направил работна командировка във войските на Ленинградския военен окръг.

Иванов отговаря за отделите "Строителство", "Планиране и координация на развитието на войските", "Жилищно строителство и управление на жилищния фонд", "Военни имоти", както и за дирекция "Държавна експертиза", Главна военномедицинска дирекция и Федерална дирекция "Акумулираща ипотечна система за жилищно осигуряване на военнослужещите".

В качеството си на заместник-министър Тимур Иванов отговаря за организацията на управлението на собствеността, настаняването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване. Той отговаря за планирането на обществените поръчки за стоки, строителство и услуги в рамките на държавната поръчка за отбрана. Сред въпросите, които контролира, са и инженерните проучвания, архитектурното и строителното проектиране, строителството, реконструкцията и капиталния ремонт на обектите на Министерството на отбраната.

Тимур Иванов е на 49 години. Назначен е за заместник-министър на отбраната с президентски указ през май 2016 г. Преди това, от 2013 г. до 2016 г., е генерален директор на "Оборонстрой", подчинено на министерството на отбраната, което е специализирано в изграждането на жилища за военните, както и на обществено значими и стратегически военни обекти. През 2018 г. е включен в класацията на Forbes "Най-богатите представители на силовите ведомства в Русия - 2019 г." със семеен доход от 136,7 млн. рубли.

Преди да започне работа в Министерството на отбраната през май-ноември 2012 г., Тимур Иванов е заместник-председател на правителството на Московска област. През този период Сергей Шойгу е губернатор на Московска област. Преди това Тимур Иванов е работил в енергетиката: в Департамента за изграждане на ядрени мощности в Минатом, бил е вицепрезидент на "Атомстройекспорт", член е на Управителния съвет на "Интер РАО ЕЕС" и е оглавявал Руската енергийна агенция към министерството на енергетиката./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон