Южна Африка приветства "по-строгото" решение на Международния съд към Израел

Южна Африка заведе дело в Международния съд, в което се твърди, че израелската военна операция в Газа представлява "геноцид".

Южна Африка приветства разпореждането на Международния съд към Израел да спре офанзивата си в град Рафах в Газа и призова държавите членки на ООН да го подкрепят.

"Смятам, че това е много по-силен, от гледна точка на формулировката, набор от временни мерки, много ясен призив за прекратяване", заяви външният министър Наледи Пандор пред обществената телевизия SABC.

Южна Африка заведе дело в Международния съд, в което се твърди, че израелската военна операция в Газа, започната в отговор на нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас, представлява "геноцид".

Съдът разглежда това дело, но междувременно е въвел "предварителни мерки", с които нарежда на Израел да направи всичко възможно, за да предотврати актове на геноцид по време на кампанията си срещу Хамас.

Въпреки това Израел продължи операцията си, по-специално като нападна населения с бежанци град Рафах, и Южна Африка поиска в петък да се произнесе по допълнителни временни разпореждания.

Пандор заяви, че Южна Африка е "наистина доволна", че съдът се е вслушал в нейния призив, и заяви, че нейният случай "става все по-силен с всеки изминал ден, че се извършва геноцид".

Тя обаче предупреди, че Израел едва ли ще се съобрази със заповедта, като заяви, че е време членовете на ООН и Съветът за сигурност да се активизират и да наложат спазването на международното право.

"Израел е безнаказан от толкова дълго време, че не се интересува какво казва световната общност", каза тя.

"Затова смятам, че отговорността е на нас, държавите членки на ООН, и най-вече на Съвета за сигурност", каза тя.

"Ясно е, че всички ние се страхуваме. Всички виждаме как се разгръща ужасът и трябва да се направи нещо и не можем да разчитаме само на тези, които са изпълнители на това продължаващо нападение, да бъдат тези, които ще го спрат." /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон