Йотова: На лидерски срещи за кабинет може би ще се отзоват повече партии

“Борисов обеща лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват повече политически партии на преговори за съставяне на кабинет”.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС.

Йотова призова да изчакаме края на преговорния процес и заключенията на преговарящата група. “Освен това Борисов обеща лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват повече политически партии”, смята вицепрезидентът.

Според нея важното е България да излезе от безвремието, за да се говори и за мястото на страната в ЕС. “Ще бъда доволна ако някой ми каже какви бяха позициите на страната ни на Конференцията за мир в Швейцария, както и вчерашната неформална среща-информацията е повече от оскъдна. Очевидно, служебният кабинет не иска или не счита за нормално да поеме по-сериозна и издържана българска позиция, но това трябва да се случи”, смята Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че предстои Среща на върха в Брюксел, на която трябва да се вземат важни решения. “Те се отнасят до това как ще се развива България в следващите години, какви ще са приоритетите, които ЕК и европейските институции ще сложат на дневен ред”, поясни Йотова, но и коментира, че не е чула досега нито изпълнителната, нито законодателната власт да кажат какви са трите или петте приоритета, които България ще защитава. “Не съм чула и категорична позиция кой ще предложим за еврокомисар и какво ще поиска страната ни, как ще се отнасяме към имената за председател на ЕК, на този етап не е постигнато съгласие за Урсула фон дер Лайен. Държим се като държава в периферията”, категорична е Илияна Йотова.

Именно поради нуждата от позиция на България в ЕС вицепрезидентът отново призова да се състави редовен кабинет в страната.

На въпроса дали президентът ще забърза процедурата с връчването на мандатите Йотова подчерта, че не е говорила с президента поради посещението му в Черна гора, но подчерта, че “както досега президентската институция ще спазва всяка буква на Конституцията”. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон