Йордан Цонев: Най-логично е да бъде подкрепен кабинет на ГЕРБ

Най-логично е да бъде подкрепен мандата на победителите в тези избори. Това заяви заместник-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

Цонев отбеляза, че заявката на малките партии за съставяне на правителство също ще зависи от волята и мнозинството на големите партии в 50-ото НС.

Той призова политиците да загърбят политическото си и партийно его в името на решаването на важните проблеми пред обществото.

Цонев заяви също така, че ДПС разчитат и на ролята на президента Румен Радев като медиатор между политическите сили, за да се постигне компромис.

„Няма кой друг да бъде освен вие, нуждаем се от медиация. Надяваме се, че вие ще бъдете на висотата на тази отговорност и ще убедите другите партии. Изборите са краен вариант, а не решение“, категоричен е Цонев.

ДПС са поканени от президента Румен Радев на консултации преди той да започне процедурата по връчването на мандатите. На срещата не присъства председателят на партията Делян Пеевски. ДПС са представени от Йордан Цонев, Хамид Хамид, Халил Летифов и Искра Михайлова.

Президентът се поинтересува как ДПС оценяват перспективите за работа на 50 НС и дали вече са помислили какво ще се прави, ако с първия мандат не се състави кабинет и вторият отиде при тях. „Имате ли някакви идеи за реализацията на втория мандат. Каква е успешната формула за съставяне на правителство и какви ще са неговите приоритети, за да работи в полза на българските граждани“, попита Радев ДПС. Той също така поиска да чуе тяхната позиция за ниската избирателна активност.

Йордан Цонев определи ниската избирателна активност като много важен проблем. Той припомни, че още при откриването на работата на новия парламент ясно са заявили в своята декларация, че „ниските резултати говорят за нарушено доверие към политическите субекти“.

Според него това е процес, който се развива вече няколко години, като особено силно през последните 3-4. „Това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите и проблемите, които трябва да се решават“, посочи той.

Но прочитът на ДПС включва и друго, че хората категорично не искат нови избори, а стабилизация. „Да има мнозинство, редовен кабинет, който да решава многото проблеми. Тяхното решаване минава през един пълен или близо до пълния мандат“, категоричен е Йордан Цонев.

Той подчерта, че ДПС съзнава своята отговорност за съставянето на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство и Движението ще извърви този път. „Въпросът е дали това се разбира от другите политически сили“, каза той и още веднъж подчерта: „И гласувалите, и негласувалите казаха, че доверието е ниско, но не искат избори“. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон