Вьоса Османи: Режимът на Милошевич изнасили 20 000 жени в Косово, без свобода няма равенство

По време на жестокия режим на Слободан Милошевич 20 000 жени бяха изнасилени в Косово.

Без свобода не може да има икономически просперитет и равенство.

Това заяви президентът на Косово Вьоса Османи, предаде репортер на БГНЕС.

Османи благодари на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която участва във форума, за американската помощ за Косово през 90-те години на миналия век.

"Без свобода, мир и демокрация, не може да има икономически просперитет или равенство.

Дори нямаше да имаме възможността да се борим за това", подчерта косовският президент.

"Косово е пример за силата на демокрацията, когато тя се изправя срещу тиранията. Овластяването на жените е овластяване на обществата", добави Вьоса Османи и посочи, че политиките на Прищина вземат предвид нуждата от овластяването на жените.

Президентът на Косово призна, че трябва да бъдат направени допълнителни промени в правосъдната система в борбата срещу домашното насилие.

Форумът "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи" е организиран от "Глобалната инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI) и Domuschiev Impact. Той събра световни лидери от публичния и частния сектор, за да идентифицират начини за подкрепа на глобалния напредък на жените.

CGI е общност от утвърдени и изгряващи лидери, които работят заедно за създаване и прилагане на ангажименти за действие – нови, специфични и измерими решения за належащи глобални предизвикателства. Срещата в София е част от „Пътят към септември" на CGI – ежегодни събирания за установяване на нови партньорства и инициативи преди Годишната среща на CGI 2024 в Ню Йорк на 23 – 24 септември.

Форумът събра повече от 200 лидери, които ще работят заедно по инициативи за подкрепа на женското лидерство и по-справедлив достъп до капитал, заетост и напредък.

Сред участниците в срещата са президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените “Чери Блеър”, Йозлем Денизмен - основателка на разплащателната платформа Monay.

Във форума участват още Джесика Еспиноза - създателка на 2X Global - глобална организация за инвеститори, доставчици на капитали и посредници, Елпита Кокота - създателка на MEXOXO - неправителствена организация, която подкрепя жените предприемачи.

В София е и Джослин Манган, която е създател на Him for her - социално дружество, чиято мисия е да има повече жени в управителните съвети на компаниите. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон