Военната помощ на САЩ за Гърция е в задънена улица

Американската военна помощ за Гърция, част от т.нар. пакет „Блинкен“, е попаднала в задънена улица, тъй като гръцките въоръжени сили са отказали да приемат повечето от предложените оръжейни системи от запасите на САЩ поради високите разходи за обновяване, пише „Катимерини“.

Гръцките военноморски сили решиха да се откажат от четирите фрегати LCS, предложени от САЩ, тъй като те са по-стари версии и ще изискват значителни средства за привеждане в експлоатация. По подобен начин гръцката армия отхвърли 164-те бойни машини на пехотата „Брадли“ от запасите на американската армия и BAE Systems поради значителните инвестиции, необходими за обновяването им.

Нещо повече, малко вероятно е гръцките военновъздушни сили да приемат C-130-H, тъй като за привеждането им в летателна годност ще са необходими значителни ресурси.

Единствената част от пакета „Блинкен“, която се очаква да бъде завършена без проблеми, е закупуването на 20 изтребителя F-35. Остава да се види и дали Атина ще участва в програмата за фрегатите Constellation.

От началото на войната в Украйна Вашингтон приоритизира нуждите на украинските въоръжени сили, което затруднява задоволяването на нуждите на другите му съюзници от неговите запаси. В резултат на това преговорите между гръцката и американската страна са в застой, като Атина се опитва да си осигури отстъпки за някои по-малко преносими оръжейни системи.

През януари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изпрати писмо до премиера Кириакос Мицотакис, в което го информира за одобрението на Вашингтон за продажбата на изтребители F-35 на Гърция. Писмото включваше и допълнителни оръжейни системи в запасите на САЩ, които биха могли да бъдат предоставени на Гърция. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон