Водата е враг на тромбите, кофеинът е техен съюзник

За да предотвратите риска от сгъстяване на кръвта и тромби, трябва да коригирате диетата си, препоръчва Наталия Денисова, кандидат на медицинските науки, диетолог, старши изследовател във Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии. Тя разкри правилата за защита от кръвни съсиреци в разговор с aif.ru.

Тя отбеляза, че гъстата кръв при здрав човек е признак на дехидратация. При липса на течност тромбоцитите започват да се слепват, отлагат се в съдовете и образуват кръвни съсиреци, обясни лекарката. За да се предотврати това състояние и да се намали рискът от сгъстяване на кръвта, Денисова посъветва да се пие 1,5-2 литра течност на ден, включително слаб чай. „Но кафето и алкохолът не се броят, защото, напротив, те извеждат течността от тялото.

Един от рисковете от сгъстяване на кръвта и кръвни съсиреци е високата консумация на кофеин. И няма значение какво – чай, кафе, енергийни напитки“, каза диетоложката. Тя уточни, че тези, които пият много кафе, трябва да увеличат и количеството вода, което пият.

В допълнение, правилната диета, която трябва да съдържа достатъчно витамини и минерали, но без излишък, ще помогне за намаляване на риска. „Например съсирването на кръвта се влияе от съдържанието на витамини С (зеленчуци, плодове) и К (зеле, извара, мляко), макро- и микроелементи като калций (млечни продукти, ядки, телешко, бобови растения), фосфор (риба, месо, птици, мляко, зърнени продукти), магнезий (риба, зърнени храни, яйца, хляб, банани, сушени кайсии, ядки). Затова не трябва да има нито излишък, нито дефицит от тях в храната”, обясни тя.

Денисова призова за ограничаване на прекалено мазните и солени храни. Високите нива на мазнини (особено животински) в диетата също са рисков фактор за сгъстяване на кръвта и тръмби, а солта привлича вода и причинява подуване, каза тя. „При излишък на сол в диетата е възможно преразпределение на течността в тялото: оток означава, че има много вода в междуклетъчното пространство и малко във вътреклетъчното пространство. Това също може да е един от факторите за образуване на тромби“, заключи тя.

Преди това неврологът Игор Мацокин призова хората да не ядат шоколад, цитрусови плодове и мазни храни, ако имат главоболие. Той съветва също да не се приемат болкоуспокояващи повече от 10 дни, за да се избегне рискът от развитие на медикаментозно главоболие. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон