ВМРО-Народна партия: Сръбският диктат превзема Македония

Иван Стоилкович полага венец за сръбските войници

ВМРО-Народна партия на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски предупреди, че сръбският диктат превзема Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера, 29 юни, сръбският министър на труда Неманя Старович дойде в страната, за да почете сръбската окупация на Вардарска Македония след Втората балканска война. Това беше първото държавно посещение на чуждестранен политик в Скопие след встъпването в длъжност на македонския премиер Християн Мицкоски. Заедно със Старович беше вицепремиерът и лидер на Демокатическата партия на сърбите в РСМ Иван Стоилкович.

"През вчерашния ден у нас на три места бе отбелязано завладяването на Македония от Сърбия на династията Караджорджевичи, като основното събитие се проведе в Щип, в контекста на битката при Брегалница между Сърбия и България. Тези събития, които очевидно вече са станали рутина, се отбелязват всяка година. Основното събитие е организирането на празник под паметника "Зебрняк" в Куманово. На тези тържества, освен стандартната „иконография“, традиционно се утвърждава името „Стара Сърбия“ или „Южна Сърбия“ и терминът „освобождение“ на Македония. Северна Македония официално участва на всяко подобно събитие, включително македонската армия с македонското знаме. ВМРО-Народна партия постоянно изтъква, че нито един т.нар. "македонски патриот" не реагира. Можем свободно да кажем, че колкото по-силна е Македония срещу българския диктат, толкова по-открита е и безпроблемно прилага сръбския диктат в Македония", се казва в позиция на ВМРО-Народна партия.

БГНЕС припомня, че Иван Стоилкович посреща в Скопие всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

Стоилкович нарече "Дисниленд" геноцида в Сребреница от 1995 г., когато босненските сърби избиха над 9000 босненски мюсюлмани.

През месец октомври м. г. политикът заяви, че "македонската държава няма бъдеще без Сърбия". На 20 юли 2017 г. Стоилкович, заедно със Стефчо Якимовски от партия ГРОМ, бяха приети в Москва от зам.-секретаря на партията на Владимир Путин "Единна Русия" Сергей Железнак. Тогава Стоилкович и Железнак се оплакаха "от опитите Македония да се превърне в протекторат на НАТО срещу волята на огромната част от народа, да се промени идентичността, името и Конституцията на РСМ".

***

В периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел националното обединение. Две от тях Втората Балканска /1913/ и Първата Световна /1914-1918/ (България се включва през 1915 г.) завършват с две национални катастрофи, защото идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество. Затворени са българските училища и църкви. Стотици хиляди българи са измъчвани, избити или прогонени и стават бежанци в пределите на свободна България.

Българите дават огромни жертви в борбата със сръбските окупатори на Вардарска Македония. В периода от 1919 до 1934 г. са убити или безследно изчезнали в сръбските затвори 14 820 българи. Над 124 хиляди българи преминават през каторгите и лагерите в тогавашното сръбско-югославско кралство.

През 2016 г. тогавашният президент на Република Македония Георге Иванов и бившият сръбски държавен глава Томислав Николич поднесоха цветя за сръбските войници на връх Каймакчалан. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон