Владимир Ризов: Трудностите откъм финансиране не ни спират да организираме състезания

Той е председател на Федерацията по силови спортове Strongman.

Трудностите откъм финансиране не ни спират да организираме състезания. Това заяви в интервю за БГНЕС председателят на Федерацията по силови спортове Strongman Владимир Ризов. Ризов е бивш състезател на другата федерация – Българска федерация на силовите атлети (Ironman), но от 2009-а заедно с Милчо Траянов ръководят Strongman.

Ризов разказа как се е стигнало до създаването на Федерацията по силови спортове. „Аз съм бивш състезател на другата федерация – БФСА, която съществува от 1999 г. Всички тогава състезатели, които стартираха от 2001 г., сме излезли от тази федерация. Но с течение на годините не ни харесваше управлението – то не водеше до развитие на Федерацията, до развитие на нови състезатели. Затова аз и г-н Милчо Траянов създадохме през 2009 година Strongman да управлява и ръководи спорта по-добре. Тъй като сме били и от двете страни, да направим нещо за спорта, за разпространението и популяризирането не само в България, но и в чужбина. Ние сме единствените, които успяхме да изкараме състезател на Arnold Classic – Здравко Занев, през 2011. Световно първенство за аматьори, първите 10 получават профи карта. Самият аз през 2012 участвах в Дубай в World’s Strongest Man – 2015, 2016 кръгове от ШЛ, идваха световни имена като Хафтор Бьорнсон“, започна той и продължи:

„Целта ни е била това – да популяризираме спорта, да се правят състезания с награден фонд. Спортът е много далеч от професионално ниво. Да има уреди, които са сертифицирани от Международната федерация. Въпреки всички трудности в България откъм финансиране, успяваме да създаваме по няколко състезания всяка година. Да мотивираме момчетата, да имат поле за изява – състезател, който спортува даден спорт, ако не участва на състезания, се демотивира поне на състезателно ниво“.

Ризов бе категоричен, че няма вражда или противоречие с другата федерация за силов многобой – БФСА. „Аз не смятам, че ако има някаква вражда, това ще доведе до подпомагане на спорта. Аз лично съм им позволил, когато има състезание, да отидат и да се пробват. Нямам нищо против. Давал съм им уреди за техни състезания, това лесно може да се провери. Аз нямам някакви вражди или противоречия с Мирон Йорданов, който е председател на другата федерация. Всеки си прави неговите състезания, никой не пречи на другия. Аз винаги се старая първо да са осигурени условия за момчетата – винаги да има награден фонд, пари, добавки и т.н., от спонсора, на всички момчета им се покриват пътните разходи. Не всички момчета, а и е глупаво, могат да си позволят да си платят, за да стигнат до дадено състезание. Друго, което държа да подчертая – всяко едно състезание е обвързано с благотворителна кауза. Десетки състезания. Събрали сме много пари за различни каузи. В Разлог – спортни пособия. На 11 май в Пещера събирахме пари за център за деца в неравностойно положение, рехабилитационен център. Успяхме да съберем цялата сума. Всяко едно състезание е обвързано с благотворителна кауза – спортът освен да забавлява, и да помага“.

Председателят на Strongman разкри, че федерацията не ползва държавно финансиране и въпреки всички перипетии, продължава организирането на състезания. „Не ползваме държавно финансиране. Оправяме се доколкото можем. Аз бях състезател между 2001-2015. Над 400 състезания в моята спортна кариера. Стигал съм до 9-о място на World’s Strongest Man, бил съм втори на Балканите, пети в Европа. Фирмите даваха повече пари за спорт. Хората гледат по-скептично, държавата също. Всичко го правим на мускули – буквално. Имам собствен бизнес. Това го правя от любов към спорта. Знам какво им е на момчетата. Събираме се освен чисто спортно, и след състезания, говорим, обсъждаме. В Разлог имаше две нови дисциплини – събираме пари за нови уреди. Не се дава такава гласност. Българите сме традиционно силна нация. Имаме ген. Те са една изключителна визитка на България в света. Малка държава сме, а излъчваме страхотни спортисти. Би било прекрасно да му се дава гласност и да се стимулират младежите – да тренират. Да спортуват повече, да мерят сили чрез спортни постижения, а не чрез юмруци и недотам приятни неща“.

Ризов призна, че трудно вижда някой наш състезател в десетката на Arnold Classic без сериозно финансиране – на практика, за него това е „мисия невъзможна“. „Има момчета със страхотен потенциал, но за да се подготвят в момента при тези финансови условия, които са необходими. Това е много сериозна подготовка – 4 часа, 6 дни в седмицата. Това е безумие. Изключително тежка подготовка. Всички момчета работят, учат, занимават се с други неща, не е възможно да оцелеят по друг начин. Спортът не може да им даде това нещо. Когато някой стане европейски, световен медалист, всички се снимат с него и се сещат за него, а никой не пита през какво е преминал. Без много сериозно финансиране е абсолютно невъзможно“, добави той и сподели тъжната истина: „Преди години имахме такъв казус – при опит да вземем лиценз, на нас ни казаха „Вас ви няма на спортната карта“. Просто как аз да се противопоставя или да се защитя срещу подобно твърдение“.

Председателят на Федерацията по силови спортове каза още, че всички състезатели са преди всичко приятели и конкуренти в най-добрия смисъл на думата. „Мънички фирми, които просто са примерно познати на някои от момчетата и го правят заради него конкретно. Кефят се на него, на спорта. Едно е да гледаш състезание по телевизията, друго е на живо. Като видиш колко хъс е вложен, с каква мотивация излизат хората, всеки си помага. Спортната злоба е насочена към преодоляване на дисциплината. Тук е обратното – всеки е приятел на другия, и са конкуренти в най-добрия смисъл на тази дума“.

„По-малките градове и общини много по-лесно откликват, отколкото големите градове и общини. Хората в по-големите градове са пренаситени, по-трудно решават да отделят от времето си, за да гледат нещо. В малките градчета като Пещера хората се вълнуват, забавно им е, познават момчетата“, допълни още Ризов и бе категоричен: „Няма да се откажем. Правя го със сърце и душа. Докато има момчета с желание и амбиция да се състезават, аз ще продължа да организирам състезания като време, усилия и пари“, завърши той. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон