Вилдерс: Нидерландските партии постигнаха коалиционно споразумение

Шест месеца след като Герт Вилдерс спечели зашеметяваща изборна победа, спорещите политици най-накрая постигнаха споразумение.

Това заяви лидерът на нидерландската крайна десница, който няма да бъде министър-председател.

"Имаме споразумение между преговарящите", заяви Вилдерс, който неохотно се съгласи да се откаже от мечтата си да управлява петата по големина икономика в Европа на фона на широко разпространеното безпокойство от антиислямските му и антиевропейски възгледи.

Не стана ясно веднага кой ще бъде министър-председател, който ще оглави дясното коалиционно правителство и ще замени Марк Рюте.

"Дискусиите за министър-председателя ще се проведат по-късно", заяви Вилдерс пред репортери, предаде АФП.

Въпреки това основният претендент изглежда е бившият министър на образованието и вътрешните работи Роналд Пластерк, който изигра и ключова роля в наблюдението на първоначалните разговори.

Сега партиите трябва да върнат споразумението на своите депутати за по-нататъшни обсъждания. Подробности за споразумението не бяха предоставени веднага.

През март четирите партии се споразумяха да се стремят към частично технократско правителство, съставено от 50 % политици и 50 % извън политиката.

За последен път Нидерландия е имала такова "експертно" правителство през 1918 г. и не е ясно как ще работи то повече от 100 години по-късно.

Вилдерс заяви, че ще бъде "исторически ден", ако неговата крайнодясна PVV участва за първи път в правителство. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания