Викове, бой, повръщане: Пияни туристи превръщат Краков в джунгла

Късно вечер центърът на Краков се превръща от историческа забележителност в средище за ергенски запои, обиколки на кръчми и диви партита.

Недоволни местни жители, на които им е писнало от шума, дават под съд втория по големина полски град. Подаденият този месец иск, подкрепен от няколко десетки жители, обвинява общинските власти, че не правят достатъчно, за да се справят с нарушаването на обществения ред, включително силния шум и прекомерното пиянство.

"Неспазването на закона се е превърнало в символ на туризма в Краков", каза Ришард Ридигер, адвокатът, който стои зад инициативата, пред АФП.

Той оприличи ситуацията на нещо, което не се наблюдава "никъде другаде в Европа", и заяви, че туристите се държат като "Тарзан от джунглата" без последствия.

Това не е първият случай, в който Краков, посетен от 9,4 милиона туристи през 2023 г., се сблъсква с предизвикателствата, породени от по-непокорните си посетители.

Миналата година в центъра на града е имало 6800 полицейски интервенции, много от които за употреба на алкохол и унищожаване на обществено имущество. Две трети от тях са завършили с глоби, според говорителя на общинската полиция Марек Аниол.

Въпреки че в иска се твърди, че проблемите с нарушаването на обществения ред са характерни за целия Стар град, жителите посочват улица "Шевска" като епицентър на проблема.

"Всеки ден от седмицата, до шест часа сутринта, улица "Шевска" се превръща в място за шумни събирания", се казва в иска.

Краков предприе мерки за решаване на проблема. Тази седмица кметът Александър Мишалски обяви назначаването на човек, който да отговаря за сигурността през нощта, както и плановете за създаване на комисия, която да проучи ситуацията и да предложи решения.

През юли миналата година градът стана първият в Полша, който забрани продажбата на алкохол от полунощ до 5:30 ч. сутринта - стъпка, подкрепена от повече от половината жители.

Полицията съобщи, че през първите шест месеца работата ѝ е намаляла наполовина, а в центровете за отрезвяване са попаднали по-малко хора.

През последните три години в Краков работят и "градски помощници" по време на активния сезон - доброволци, които през нощта предоставят информация на туристите и се обаждат на полицията, ако се наложи.

Общината също така пусна многобройни рекламни кампании, насочени към привеждане в ред на чужденците и намаляване на нарушенията на обществения ред.

Това, което започна като операция за обществена безопасност през 2021 г., по-късно се превърна в целенасочена кампания срещу британците, които са известни с това, че се отдават на луди пиянски нощи в Краков. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон