Виго Мортенсен ще получи награда на чешкия филмов фестивал

Актьорът Виго Мортенсен, най-известен с ролята на Арагорн във филмите "Властелинът на пръстените", ще получи награда на чешкия филмов фестивал в Карлови Вари.

65-годишният американски актьор и режисьор ще получи Наградата на президента на фестивала по време на церемонията по откриването на 28 юни, съобщи президентът на фестивала Иржи Бартошка.

Мортенсен "ще представи на фестивала "Мъртвите не нараняват" - филм, който е режисирал и в който играе една от главните роли", допълни Бартошка, популярен чешки актьор.

Сред другите гости в Карлови Вари ще бъдат звездата от "Closer" и "Sin City" Клайв Оуен, както и режисьорът на "Ерин Брокович" и "Трафик" Стивън Содърбърг. Той ще представи филмите си и "Кафка" (1991 г.) и преработената версия "Г-н Кнеф", чието действие се развива в чешката столица и е посветено на родения в Прага писател Франц Кафка, предаде АФП.

И Оуен, и Содърбърг ще получат Наградата на президента, както и германският актьор и режисьор Даниел Брюл, известен с ролите си в "Гадни копилета" и "С пълна газ".

Британският актьор Джефри Ръш, носител на "Оскар", известен от филмите "Блясък", "Речта на краля" и "Карибски пирати", ще бъде член на фестивалното жури.

58-ото издание на фестивала в западния чешки курортен град Карлови Вари ще продължи от 28 юни до 6 юли.

Миналата година фестивалът регистрира повече от 123 000 зрители в киносалоните. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон