Венко Филипче е новият председател на СДСМ

Бившият здравен министър в правителството на македонския премиер Зоран Заев Венко Филипче пое ръководния пост на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, предаде репортер на БГНЕС.

Филипче е неврохирург, който влезе в политиката през 2017 г.

На 30 юни в Северна Македония се проведоха извънредни вътрешнопартийни избори, на които Филипче се състезаваше с Йован Деспотовски, Александър Байдевски. Славянка Петровска се оттегли по-рано от вота.

Филипче събра 8474 гласа, Деспотовски получи 2291, а Александър Байдевски - 868. Гласуваха 12 608 членове на партията от 23 000 регистрирани, съобщиха от СДСМ.

БГНЕС припомня, че бившият македонски премиер Димитър Ковачевски подаде оставка от председателския пост на СДСМ на 22 май.

На проведените на 8 май избори СДСМ, която управляваше страната от 2017 г., получи най-слабия резултат в историята си и понесе тежко поражение от ВМРО-ДПМНЕ.

След успеха Филипче подчерта, че е време за "възстановяване" на партията.

"Сега е времето за възстановяване на СДСМ и много работа, няма време за празнуване. Следва период на реорганизация и реформи, с които съм сигурен, че СДСМ отново ще спечели”, каза той.

"СДСМ доказа, че има демократичен капацитет и висок професионализъм. Благодаря ви от сърце за доверието. Обещавам, че ще направя всичко възможно да не предам доверието ви. Моята цел е да инжектирам в СДСМ принципите, които ме ръководят в живота, а това са сплотеност, приятелство, взаимно уважение и открита комуникация", добави новият партиен лидер. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон