Възраждане и БСП: Алтернативата е в третия мандат

Отказ от участие в разговори за първи и втори мандат и алтернатива в трети.

Това заявиха от “Възраждане” и БСП пред президента по време на днешните консултации, предаде репортер на БГНЕС.

Във втория кръг от консултации днес участваха ПГ на “Възраждане” и БСП.

Лидерът на “Възраждане” отправи покана към всички политически партии без ГЕРБ и ДПС за реализация на третия мандат, а всички различия които имат да се решават чрез референдум.

“Водили сме разговори със знакови хора от ПП-ДБ и ще продължим да водим разговори с тях”, обяви Костадинов.

Според него има два варианта: Правителство, което да изключи ГЕРБ и ДПС или правителство на ГЕРБ и ДПС, които ще изключат тока на политическата система в България.

„Борисов ще е младши партньор на Пеевски. ДПС сепарира отделните региони в България, в които имат пълната власт. Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за общ кабинет с консенсусни фигури за България, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС“, подчерта Костадинов.

Той заяви, че премиерът трябва да бъде консенсусна фигура, която да бъде приета от всички партии.

Лидерът на партията обясни, че различията, които биха имали с бъдещите им партньори във властта изключващи ГЕРБ и ДПС, ще бъдат изчистени с референдуми. “Имаме различия и по външната политика, българският народ ще реши кабинетът какви действия да предприема като се провеждат референдуми”, подчерта Костадинов.

Костадинов обясни, че за да станат разговорите с ПП-ДБ факт, първо трябва да видят какво ще се случи с първия мандат. Той посочи, че по отношение на вътрешната политика имат и сходни виждания, като припомни, че "Възраждане" гласува "за" премахването на специализираната прокуратура.

"Нашата ръка е подадена", заключи Костадинов.

От БСП също изключиха възможността за разговори с ГЕРБ и ДПС в първия и втория мандат и обявиха, че ще говорят с всички партии за реализацията на трети мандат. “Ако се стигне до трети мандат БСП ще участва активно в диалога между политическите сили за сформиране на експертно пробългарско правителство”, това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров.

Зафиров препотвърди позицията на БСП да не участва в преговори за съставяне на кабинет с първи и втори мандат. “Партийната ни група е хомогенна и единна. Няма да се разцепи, за да подкрепи ГЕРБ или ДПС”, смята Атанас Зафиров.

Относно предложението на “Възраждане” за широк кабинет изключващ ГЕРБ и ДПС, в който решенията да се взимат чрез референдуми Зафиров каза: “Костадинов честно предлага атрактивни идеи. Нека да видим за какво става въпрос, не сме обсъждали до сега”, добави временният председател на БСП. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон