Възможно ли е древните египтяни да са използвали хирургия за лечение на рак?

Проучване разкрива, че преди повече от 4000 години древните египтяни може да са се опитвали да лекуват рак с хирургическа намеса.

Констатациите са публикувани в списание Frontiers in Medicine и допълват нарастващия обем от трудове, целящи да разширят разбирането ни за това как една от най-впечатляващите цивилизации в света се е опитвала да се справи със смъртоносни болести.

Защо това откритие е значимо?

Изследователите отдавна знаят, че медицината в Древен Египет е била по-напреднала, отколкото в много други древни цивилизации. Някои от най-ранните сведения за лекари датират от този период, като процедури като поставяне на кости и зъбни пломби са били обичайна практика.

Това, което учените не знаеха досега, е до каква степен лекарите са се опитвали да изследват и оперират ракови тумори в мозъка.

Учени, изследващи черепи от епохата, твърдят, че са открили веществени доказателства за инвазивни процедури за мозъчни тумори, които доказват, че лекарите са се опитвали да научат повече за болестта, която днес наричаме рак. Откритието може да отбележи и първия известен случай на хирургично лечение на болестта в Древен Египет.

„Нашето изследване показва, че чрез директен поглед в човешките кости с ракови образувания те са извършили операция“, каза пред "Ал Джазира" водещият автор Едгард Камарос, палеопатолог, който изучава древните болести в университета в Сантяго де Компостела, Испания. „Не знаем дали това е било потенциално хирургично лечение или медицинска проучвателна аутопсия, но със сигурност е била операция, за да разберат по-добре това, което днес наричаме рак.“

Заедно с Камарос съавтори на проучването са изследователите Татяна Тондини от университета в Тюбинген, Германия, и Алберт Исидро от университетската болница „Саграт Кор“ в Испания.

Как учените откриват доказателства за древна хирургия?

Два черепа, всеки от които на възраст от хиляди години, предоставят доказателства, че в древен Египет са били извършвани както общи лечебни процедури при наранявания на главата, така и по-специфични операции при рак.

И двата черепа са открити първоначално в Египет в средата на XIX в. и сега са част от колекцията черепи на лабораторията „Дъкуърт“ на Кеймбриджкия университет в Обединеното кралство, тъй като са взети от археолози за изследване.

Новите доказателства за извършени операции стават видими през октомври 2022 г. с помощта на модерни технологии като анализ под микроскоп и компютърна томография (КТ), която обикновено се използва при медицинско лечение за създаване на подробни вътрешни изображения на тялото.

Смята се, че единият череп, обозначен като "236", е принадлежал на мъж на възраст 30-35 години и датира от 2687 г. пр.н.е. до 2345 г. пр.н.е. Набраздената му повърхност разкрива една голяма лезия, за която се смята, че е от злокачествени тумори, както и около 30 по-малки лезии, пръснати по него. Изследователите открили следи от рязане около лезиите, вероятно направени с остър метален инструмент.

„Искахме да разберем каква е била ролята на рака в миналото, колко разпространено е било това заболяване в древността и как древните общества са взаимодействали с тази патология“, обясни Тондини. „Когато за пръв път наблюдавахме следите от порязване под микроскоп, не можехме да повярваме на това, което беше пред нас“, добави тя.

Точната цел на разрезите не е ясна и не се знае дали обектът е бил жив или мъртъв по това време. Ако разрезите са направени посмъртно, посочи Камарос, това би могло да насочва към факта, че лекарите са провеждали експерименти или са извършвали аутопсия.

Ако пациентът е бил жив по това време, тогава лекарите най-вероятно са се опитвали да го лекуват. Без медицинската история на пациента обаче няма как да бъдем сигурни.

Вторият череп, обозначен като "270" и датиран от 664 г. пр.н.е. до 343 г. пр.н.е., е на жена, която е била на възраст над 50 години. По него също има лезии, за които се смята, че са от ракови тумори, въпреки че няма следи от опити за лечение или наблюдение.

Череп "270" обаче има заздравели фрактури от вероятно тежка травма от оръжие. Човекът е продължил да живее дълго след получаването на тези фрактури. Фактът, че индивидът е оцелял, би могъл да свидетелства за някаква форма на успешно медицинско лечение, въпреки че не е ясно какво би могло да бъде то. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон