В Северно Косово се провежда референдум за отстраняване на албанските кметове

В градовете в Северно Косово с преобладаващо сръбско население днес ще се проведе референдум за отзоваването на албанските кметове, избрани при едва 3% активност преди година.

Кметовете, предмет на референдума, бяха назначи през април 2023 г. след общински избори, бойкотирани от косовските сърби, които след това излязоха на улицата, за да попречат на новите градоначалници да изпълняват функциите си.

Няколко десетки войници на НАТО бяха ранени при тези демонстрации, някои от сериозно.

Тази зима най-голямата сръбска партия в Косово, "Сръбска листа", успя да събере достатъчно подписи в общините Звечан, Северна Митровица, Лепосавич и Зубин Поток, за да призове за референдум.

Днес хората ще трябва да отговорят на въпроса: „За или против освобождаването на кметовете на общините: Лепосавич, Зубин поток, Звечан и Северна Митровица?“

Избирателните секции отварят в 7:00 ч. сутринта местно време (08:00 ч. българско) и да затворят 12 часа по-късно.

Ако допитването постигне целта си, президентът на Косово Вьоса Османи ще свика нови избори.

Призив за бойкот

Но от сигурна победа преди няколко седмици, ситуацията се превърна в политическа и логистична бъркотия: сръбските власти призоваха гражданите да бойкотират гласуването едва 15 дни преди насрочената дата.

„Нашата позиция е да не участваме в референдума, свикан от министър-председателя на Косово Албин Курти, защото той направи всичко възможно гласуването да се провали“, твърди партийният лидер Златан Елек, цитиран от АФП.

Министърът на администрацията и местното самоуправление на Косово Елберт Красничи каза от своя страна: „Това е опит на Сръбска листа да вземе сръбската общност за заложници, но той ще се провали и процесът няма да спре.“

Комисията трябваше спешно да намери средства за отваряне на избирателни секции, след като 33 училища отказаха да организират гласуването - сръбските директори на съответните заведения обясниха, че вече са планирани културни дейности всеки уикенд от месец април. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон