Усик надви Фюри и е абсолютен световен шампион в тежка категория

Олександър Усик срази Тайсън Фюри с неединодушно съдийско решение, за да се превърне в първия абсолютен световен шампион в тежка категория след Ленъкс Люис. Фюри бе на път да бъде спрян в деветия рунд, след като бе зашеметен от украинеца и така Усик добави пояса на Световния боксов съвет (WBC) към тези на WBA, IBF и WBO след 115-112, 113-114 и 114-113 в трите съдийски карти на сблъсъка в Саудитска Арабия.

След седем рунда, в които "Циганския крал" бе по-дейният от двамата и водеше в съдийските карти, ситуацията на ринга се промени коренно в деветия рунд, когато Усик намери Фюри с ляво кроше, което замалко не свали на пода британеца. Реферът Марк Нелсън започна броене до 10, смятайки, че Фюри се е задържал на краката си само и единствено заради помощта на въжетата. Тогава гонгът удари и на практика го спаси от нова мощна канонада от удари на съперника.

В началните рундове Фюри на няколко пъти действаше по-лежерно и несериозно, типично в негов стил. Все пак, той получи предупредителни знаци от Усик, особено след десния ъперкът в края на втори рунд. В шестия и седмия украинецът понесе тежки удари, като Фюри се възползваше максимално от дългия си размах. В осмия картината на ринга не се промени особено, но нещата придобиха различно измерение в деветия рунд, когато Усик показа защо на два пъти победи сънародника на Фюри - Антъни Джошуа. В крайна сметка, украинецът стана първият абсолютен световен шампион в тежката категория в ерата с четири пояса, след като последният шампион - Ленъкс Люис, бе притежател на три след успеха си над Ивендър Холифийлд през 1999 г.

"Благодаря много на екипа ми. Това е голяма възможност за моето семейство, за моята страна. Много съм щастлив. Моята родина ще е много щастлива, мисля, голяма победа, не само за мен, а и за моите сънародници, за войници, които сега защитават страната ми. Мисля, че баща ми ме наблюдава сега отгоре и е много щастлив. Татко, обичам те. Мога, ти ми каза, че аз мога", каза победителят след мача, който продължава да бъде непобеден на ринга с баланс 22-0 (14 с нокаут).

Междувременно, Фюри изрази мнение, че според него е трябвало да спечели. "Мисля, че спечелих този мач. Той спечели няколко рунда, но аз взех повечето. Бъдете сигурни, че ще се върна. Връщаме се към семействата си и се изправяме отново един срещу друг през октомври. Няма да седя тук и да се оправдавам", сподели "Циганския крал", за когото това бе първо поражение на ринга - 34-1-1 (24 с нокаут).

Усик е готов за реванш. "Да, разбира се. Готов съм за реванш". А промоутърът му Алекс Красюк добави: "Изтощен съм, подкрепях Усик през целия двубой. Без да проявявам неуважение към съдията, но той спря нокаута в деветия рунд. Това беше невероятно представяне, нещо невероятно. Надявам се да видя повече в реванша", коментира той, а погледите на боксовия свят са вече насочени към епизод номер 2 между Усик и Фюри, който се очаква през октомври тази година. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон