Урсула фон дер Лайен - първата жена начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен официално се кандидатира за втори мандат като ръководител на Европейската комисия; съобщението не беше изненадващо, тъй като тя работи за тази цел от известно време.

След малко труден старт тя успя да се справи добре с пандемията от Ковид-19 и да вплете постоянни и важни връзки с Украйна след агресията на Русия; тя преследва своята програма за устойчивост, може би не съвсем безупречно, но е начертала посоката. ХДС вярва в нея и я подкрепя, защото я смята за подходяща за нейния профил и роля.

Първоначалната несигурност

Урсула фон дер Лайен, която сега е на 65 години, беше номинирана да оглави Европейската комисия през 2019 г., след като френският президент Еманюел Макрон сложи край на системата "spitzenkandidat" - кандидат, посочен от европейските политически партии за изпълнителния орган на ЕС. ЕНП номинира Манфред Вебер, на когото беше наложено вето, което проправи пътя на Фон дер Лайен. За мнозина тя беше слабо име, тъй като беше малко известна и по-малко опитна от другите.

Тя се препъна в процеса на назначаване на екипа си. При преговорите с правителствата за имената на комисарите Румъния и Унгария представиха кандидатури, които Европейският парламент отхвърли. Неуспех, който принуди новата комисия да отложи встъпването си в длъжност и за който Фон дер Лайен носи лична и обективна отговорност, тъй като сама водеше преговорите с държавите членки.

Кризата с пандемията

В началото на 2020 г. коронавирусът се разпространява в Европа. Това е началото на пандемията, която позволи на Фон дер Лайен да докаже своята стойност. В безпрецедентна ситуация Комисията реагира с мерки, последната от които е създаването на общ дълг.

За първи път ЕС създаде общи дългови инструменти. NextGenerationEU, със своя Фонд за възстановяване и финансова мощ от 750 млрд. евро в допълнение към общия бюджет.

Не само: в условията на криза в здравеопазването държавите членки доброволно отстъпват суверенитет по въпрос от чисто национална компетентност, какъвто е здравеопазването. Комисията стана отговорна за управлението и разпространението на респиратори, медицински консумативи, маски и не на последно място за подписването на договори с фармацевтични компании за ваксини.

Въпреки многото противоречия, Фон дер Лайен изплува от кризата с обновен консенсус. Тя също така добре овладя вътрешната политическа криза в ЕНП, когато нейният главен говорител Ерик Мамер преписа на комисаря по търговията Валдис Домбровскис някои неефективни действия по отношение на ваксините: няколко дни по-късно тя пое публично отговорността.

Руско-украинската война и санкциите

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна. Това е нова криза на която тя отговори с 11 пакета от безпрецедентни икономически санкции.

Тя работеше с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, държавите членки и партньорите от Г-7 по мерки, които ефективно да изолират Русия от останалия свят.

Фон дер Лайен обяви война на руската дезинформация, затваряйки единния пазар за медиите на Кремъл: тя се оказа решителна, дори прекалено. Фон дер Лайен обеща членство в ЕС на украинския президент с лекота, която е твърде голяма за някои.

Някои твърдят, че е имало прекомерна лекота, която обаче е била продиктувана от обстоятелства, които са станали трудни за управление. Процесът не е кратък, изпълнен е с препятствия и може да срещне съпротива от страна на държавите при разширяване, основано на принципа на единодушието.

Кризата в Израел и разнопосочната реакция

На 7 октомври 2024 г. Хамас атакува Израел, като причини над 1100 жертви. ЕС реагира по некоординиран начин.

Комисарят по разширяването Оливър Вархеи побърза да заяви, че Европейската комисия е готова да спре програмите на ЕС за палестинците. На следващия ден на Комисията се наложи да даде заден ход чрез главния си говорител Ерик Мамер, който беше принуден да признае некоординираните действия на Брюксел. Фон дер Лайен не се представи добре. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон