Унгария ще купи 4 изтребителя Gripen от Швеция преди гласуването за НАТО

"Унгария ще закупи четири изтребителя Gripen шведско производство от Швеция, с което ще разшири съществуващата си флотилия от 14 самолета".

Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан.

Съобщението беше решаваща стъпка към деблокиране на кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса след съпротивата на националистическото правителство на Орбан, което обвини шведските официални лица, че са враждебно настроени към него по въпроси, свързани с върховенството на закона, предаде АФП.

Будапеща разполага с флотилия от 14 изтребителя Jas-39 Gripen, които експлоатира по силата на договор за лизинг, подписан през 2001 г., който оттогава е удължаван два пъти.

"Днес постигнахме споразумение за добавяне на четири самолета към флота на унгарските отбранителни сили Gripen", заяви Орбан след разговори с шведския министър-председател Улф Кристершон.

"На 26 февруари унгарският парламент ще се събере и ще вземе необходимите решения, а с това затворихме един етап и отворихме нов", добави той.

Кристершон пристигна в унгарската столица само три дни преди гласуването в унгарския парламент на кандидатурата на скандинавската страна за членство в НАТО.

Унгария остава последната пречка пред членството на Стокхолм в НАТО след ратификацията на Турция миналия месец.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция, заедно със съседна Финландия, подаде заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г.

"Разговорът беше конструктивен и се съгласихме да продължим напред в областите от общ интерес", заяви Кристершон на пресконференция след разговорите с Орбан.

"Не сме съгласни по всичко, но сме съгласни, че трябва да работим по-активно заедно, когато имаме общи позиции", добави той.

По-рано Орбан заяви пред държавното радио, че "някои нерешени двустранни военни и оръжейни въпроси" трябва да бъдат решени, преди унгарският парламент в "да може да сложи окончателния печат" върху ратификацията.

"Ние сме за мир, а шведите са за война в руско-украинския конфликт", каза Орбан, но добави, че "ясните различия в ценностите" могат да бъдат преодолени.

Изправен пред нарастващия натиск от страна на Съединените щати и други държави - членки на ЕС, да даде зелена светлина на шведската кандидатура за членство в НАТО, Орбан обяви миналата седмица, че Будапеща е "на път" да я ратифицира.

Неговата националистическа партия "Фидес", чиято управляваща коалиция с християндемократическата партия КДНП има мнозинство в парламента, посочи, че ще подкрепи шведската кандидатура.

Всички опозиционни партии, с изключение на крайнодясното движение "Нашата родина", подкрепят ратификацията.

Въпреки че Унгария многократно заяви, че подкрепя Стокхолм по принцип, тя удължи процеса, като поиска от Швеция да спре да "очерня" правителството на Орбан.

Тя често осъждаше това, което наричаше "открито враждебно отношение" на Швеция, обвинявайки шведските представители, че "искат да бият Унгария" по въпроси, свързани с върховенството на закона.

През януари Орбан покани шведския министър-председател в Унгария, позовавайки се на необходимостта от "изграждане на силно взаимно доверие" чрез "по-интензивен политически диалог".

Финландия стана 31-ият член на НАТО през април 2023 г. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон