Украйна приветства започването на преговори за присъединяване към ЕС

Президентът Володимир Зеленски приветства планираното за следващата седмица откриване на преговорите за присъединяване на страната му към ЕС.

Това събитие официално ще постави началото на процеса на интеграция на Киев в Европейския съюз.

"Очакваме с нетърпение следващата седмица, на 25 юни, когато Украйна и ЕС ще проведат първата си междуправителствена конференция, която ще отбележи ефективното начало на преговорния процес", написа той в X.

Ръководителят на украинската дипломация, Дмитро Кулеба, изрази задоволство, че "не позволихме на никого и на нищо да ни отклони от историческия ни курс", предаде АФП.

"Нищо не може да попречи на (Украйна) да осъществи европейската си мечта", заяви той.

Високопоставеният представител на украинския президент Игор Йовква посочи, че се надява началото на тези преговори да улесни отпускането на военна и икономическа помощ от ЕС в подкрепа на Киев във войната му с Русия.

"Ще има повече поощ, и тя ще бъде предоставена по-бързо", каза Йовква, заместник-ръководител на украинската президентска администрация.

При отпускането на помощ за Украйна държавите - членки на ЕС, занапред ще изхождат от "принципа, че всяко евро помощ се предоставя на страна, която окончателно ще стане член на ЕС, тя вече не е трета страна", подчерта Йовква.

Той обаче отказа да спекулира относно възможната дата за присъединяването на Киев към ЕС, като каза само, че това ще стане след "победата" му над Русия и следователно "при съвсем различни геополитически обстоятелства".

Украйна ще сформира "силен преговорен екип" и ще води тези преговори "възможно най-интензивно", като същевременно ще защитава икономическите си интереси, твърди Йовква.

"Делегацията на Европейската комисия, която ще води преговорите, ще вземе под внимание позициите на държавите членки. Виждаме колко трудно е вече по някои въпроси с някои държави", посочи той.

"Това, което мога да прогнозирам, е, че нито една украинска икономическа позиция няма да бъде изоставена", заключи Йовква. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон