Украинска електроцентрала повредена при руска атака

Украинска електроцентрала е била засегната при руска атака през нощта, съобщи операторът на централата.

Целенасочените руски удари през последните месеци осакатиха производството на електроенергия в Украйна и принудиха властите да въведат плаващи прекъсвания на електрозахранването и да внасят доставки от чужбина.

"Още една трудна нощ за украинската енергетика. Руснаците атакуваха една от топлоелектрическите централи на ДТЕК", се казва в изявление на компанията, цитирано от АФП.

Атаката е причинила сериозни щети и е ранила трима служители.

Тя заяви, че това е седмата масова атака срещу украински електроцентрали през последните 3 месеца.

Националният мрежови оператор на Украйна "Укренерго" съобщи, че предната вечер е имало "масиран удар по обекти от гражданската енергийна инфраструктура".

"Повредено е оборудването на обекти във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област", допълни той, въпреки че степента на повредата все още се уточнява.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че атаките са намалили наполовина капацитета на генераторите в разкъсваната от войната страна в сравнение с преди една година и призова съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана, за да защитят жизненоважната инфраструктура.

Русия е изстреляла 9 ракети и 27 ирански безпилотни летателни апарати и че системите за противовъздушна отбрана са свалили всички снаряди с изключение на четири ракети.

"Бяха атакувани обекти от критичната инфраструктура. Основното направление на нападението беше източната част на Украйна, по-специално Днепропетровска област", заявиха военновъздушните сили - един от регионите, в които действа ДТЕК.

Системите за противовъздушна отбрана са били активирани и в областите Запорожие, Донецк, Херсон, Харков и Киев и др. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон