УЕФА ще използва полу-автоматичната засада и в Шампионската лига

Европейската футболна централа (УЕФА) обяви, че „технологията за полу-автоматична засада“ ще влезе в употреба от груповата фаза на турнира Шампионска лига този сезон, както и в двубоя за Суперкупата на Европа следващата седмица.

Оптичната система за проследяване бе изпробвана на Световното клубно първенство в Абу Даби през февруари и на Арабската купа миналата година. Международната футболна централа (ФИФА) вече потвърди, че технологията ще бъде на разположение за Мондиала в Катар. Управляваната от данни технология за проследяване на крайници използва както ангажирани и телевизионни камери около стадиона, за да даде точната позиция на играчи на терена, предлагайки на съдиите прецизна информация в рамките на секунди.

Иновативната система ще позволи на ВАР екипите да определят ситуации за засада бързо и по-прецизно, което ще подобри динамиката на играта и постоянството при взетите решения“, каза шефът на съдиите на УЕФА Роберто Розети. Специализирани камери ще позволят на системата да генерира до 29 точки от данни за всеки индивидуален играч. УЕФА обяви, че са били направени 188 теста от 2020-а насам.

Системата е готова за използване в официални мачове и въвеждане на всеки стадион в Шампионската лига“, добави Розети. Технологията ще бъде представена официално в Европа за първи път в сблъсъка за Суперкупата между Реал Мадрид и Айнтрахт Франкфурт на 10 август в Хелзинки. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон