Учени съзряха расизъм и във фигурите на шахмата

Учени от King's College London и New York University искат да се добавят два хода за черните фигури веднага след първия ход на белите в шахмата, съобщава The Sunday Times.

Изследователите предлагат на черните фигури да се дадат два поредни хода след първия ход на белите. Целта на промяната е да се елиминира предимството на играчите с белите фигури. След мащабно изследване се оказало, че в 64 процента от случаите играчът, който е направил първия ход, тоест играе с белите фигури, печели.

През юли 2020 г. световният шампион по шах Анатолий Карпов обясни защо има толкова малко афроамериканци-шахматисти в света. Според него нивото на общата образователна система в африканските страни е недостатъчно за създаването на цяла традиция в шахмата.

Идеята за расизмът в шахмата тръгна месец по-рано от австралийската радиостанция ABC, която нарече "расистки" факта, че в шаха, според правилата, белите фигури се движат първи. Позицията на журналистите беше критикувана от световните шампиони Гари Каспаров и Анатолий Карпов. Според гросмайсторите подобно твърдение е проява на лудост./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон