Убит и ранен по време на учение на южнокорейската армия

Новобранец от южнокорейската армия е загинал, а офицер е бил ранен по време на тренировка, след случайно избухване на граната

Експлозията е станала „по време на тренировка по хвърляне на граната“ във военна част в провинция Южен Чунчхон, на около 100 км южно от столицата Сеул, предаде АФП.

Информацията е потвърдена от Министерството на отбраната.

Подразделението бързо транспортирало двамата ранени мъже до военна болница, но новобранецът починал. Раненият офицер се намира в съзнание и получава спешна помощ. 
„Военните искрено изразяват най-дълбоките си съболезнования на семейството на починалия войник и планират да разследват точната причина за инцидента в сътрудничество с цивилната полиция“, допълни министерството.
Всички трудоспособни южнокорейски мъже на възраст под 30 години трябва да отбият около две години военна служба.
Южнокорейската армия разчита в голяма степен на наборна военна служба, а задължителната военна служба често е свързана с изпращане на фронтови позиции по границата със Северна Корея.
За много млади южнокорейци политиката на наборна военна служба е нежелана и дълбоко възмущаваща намеса, която пречи на обучението или на започващата кариера, особено в едно бързо застаряващо общество, където броят на работната сила намалява с всяка изминала година.
Смъртта по време на служба е чувствителна тема за правителството и военните. Случаят с морския пехотинец, който загина миналата година по време на работа по облекчаване на наводненията, придоби политически характер в навечерието на парламентарните избори през април.
В средата на 2010 г. се случиха редица инциденти със стрелба, включващи самоубийства и резервисти, които насочиха оръжието си към други членове на подразделението си./БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон