Тейлър Суифт под прицела на британски активисти за климата

Ден след атаката с боя срещу "Стоунхендж", климатични екоактивисти навлязоха в летището в Обединеното кралство, където се намира луксозният самолет на Тейлър Суифт, и го напръскаха с оранжева боя.

Двамата активисти успяха да стигнат до аерогарата на летище Станстед, се казва в изявление на групата за протести срещу климатичните промени Just Stop Oil, цитирано от АФП.

Полицията в Есекс е арестувала две жени на 22 и 28 години по подозрение в престъпно увреждане и намеса в националната инфраструктура.

Двойката, назована от Just Stop Oil като Дженифър Ковалски, 28 г., и Коул Макдоналд, 22 г., е използвала пожарогасители, пълни с оранжева боя, за да напръска два частни самолета, се казва още там.

Те настояват следващото британско правителство да поеме правен ангажимент за поетапно спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г.

Парламентарните избори са насрочени за 4 юли.

В публикация в X, Just Stop Oil добави: "Дженифър и Коул прерязаха оградата на частното летище в Станстед, където е паркиран самолетът на Тейлър Суифт, с искане за спешен договор за прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г."

Придружаващото видео показва как един от активистите изрязва дупка в оградата, преди да напръска с боя самолетите.

Тейлър Суифт си навлече критики заради използването на частни самолети. 

През 2022 г. тя оглави списък, публикуван от британската маркетингова фирма за устойчивост Yard, на "най-големите нарушители на емисиите на CO2 от частни самолети" сред знаменитостите. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон