“Таймс”: Българите и сърбите са най-желаните от Русия шпиони

"Но в България и Сърбия те вербуват на безпрецедентно ниво, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там."

“Руснаците вербуват българи и сърби на безпрецедентно ниво”

Това заяви експерт по разузнаването в анализ за вестник “Таймс”

Независимо дали става дума за убийства посред бял ден или за опити за преврат, мащабът и обхватът на тайните операции на Русия в чужбина са достигнали ниво, което не е било наблюдавано от разгара на Студената война. Почти всяка седмица се разкрива нова тайна операция с руски отпечатъци.

Смята се, че за бързото възстановяване на мрежата Москва е трябвало да разчита все повече на чужди граждани, и по-специално на такива от престъпния свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнавателните служби, българите и сърбите са се оказали едни от най-желаните конспиратори. "Русия има естествено предимство в цяла Източна Европа, когато става въпрос за вербуване на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", каза той.

"Но в България и Сърбия те вербуват на безпрецедентно ниво, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там."

"И това са само тези, за които знаем", казва Олександър Данилюк, бивш специален съветник на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Украйна за вестник "Таймс". "Тези операции, които излизат наяве, са само малка част от общия брой. Не е задължително те да действат по различен начин, но мащабът им е нараснал неимоверно."

Като следствие и доказателство за това е известно, че набирането на кадри в службите за сигурност е преминало в свръхнатоварено темпо, каза Данилюк, сътрудник на Кралския институт на обединените служби, като добави, че е имало силен фокус върху студентите, както в страната, така и в чужбина в страни, симпатизиращи на Русия.

Според украински източници от началото на пълномащабното нахлуване ГРУ, руското военно разузнаване, е разширило значително своя клон за специални операции, известен като подразделение 29155. Смята се, че звеното е нараснало от около 500 офицери през 2022 г. до цели 2000 в момента.

Специализирали се в държавно спонсорирани убийства и политическа дестабилизация, служителите на отдел 29155 са замесени в най-наглите операции на Русия в чужбина през последното десетилетие, включително отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри и опита за просръбски преврат в Черна гора.

Показателно за уважението, с което се гледа на дейността на подразделението, е неотдавнашното повишение на неговия предприемчив бивш ръководител Андрей Аверянов в ролята на заместник-началник на ГРУ, отговарящ за координирането на всички операции за неконвенционална война в Европа.

Използването на операции под прикритие е дълбоко застъпено в руската външна политика, още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започва кампания за политическа агитация в Европа като средство за износ на революцията, като през 20-те години на миналия век са организирани въстания в Естония, Румъния и Германия.

В годините след това руските лидери се придържат към доктрината, че неконвенционалната война е необходимо условие за подобряване на положението на страната в света.

След нахлуването в Украйна обаче тази задача става все по-трудна след експулсирането на до 600 руски разузнавачи, прикриващи се под дипломатическо прикритие в европейските столици.

Вестникът също така дава пример с участието на българин в проруска акция в Париж.

В дъждовната съботна сутрин в Париж гледката на трима мъже в овехтели анцузи - българин, украинец и германец - които поставят пет дървени ковчега под Айфеловата кула, бързо предизвиква озадачени погледи. Ковчезите бяха окичени с трикольорни знамена, а на върха им имаше плакат с надпис: "Френски войник от Украйна".

По-късно полицейският сапьорски отряд установи, че ковчезите съдържат само гипс, а шест часа след като си тръгнаха, мъжете и шофьорът на микробуса бяха арестувани, като заявиха, че анонимно лице им е платило по 400 евро за тази работа. За Кремъл наградата може да е била много по-голяма: да предизвика тревога заради предложението на президента Макрон да бъдат разположени войски на НАТО в Украйна.

Инцидентът е само последният акт в интензивната хибридна офанзива за дестабилизиране на Франция. Според полицията доказателствата свързват акцията с ковчега - широко и подвеждащо отразена от руските държавни медии - с пропалестинските графити, изписани с шаблон върху мемориала на Холокоста в Париж през март, и със звездите на Давид, изрисувани върху градски сгради през октомври миналата година. Предполага се, че отговорни за това са молдовци, работещи за Москва.

Според правителството тези действия са малка част от кампания за подкопаване на правителството, разпалване на разделението по отношение на имиграцията и религията, всяване на смут и насърчаване на приятелски настроения към Кремъл твърдо десен "Национален сбор" на Марин льо Пен. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон