"Търсачката на Гугъл е счупена": Как промяна в алгоритъма коства поминъка на хората?

По-рано тази година "Гугъл" направи значителни промени в алгоритъма си за търсене и филтрите за спам, за да се отърве от нискокачественото съдържание, но последиците се оказаха опустошителни за някои по-малки уебсайтове.

Онлайн компаниите бяха принудени да обмислят съкращения и дори затваряне на своите портали, след като мащабната промяна на "Гугъл" през март и април предизвика катастрофален спад на трафика.

Жизел Наваро е една от "късметлиите", чийто уебсайт пострада.

37-годишната аржентинка управлява уебсайта HouseFresh заедно със съпруга си. От 2020 г. насам те са намерили ниша в ревютата на продукти за пречистване на въздуха.

Без реклами, продуктово позициониране и измама - ако даден продукт е лош, рецензентите на сайта го казват. Двойката печели от кликванията към "Амазон". Но актуализацията на "Гугъл" променя всичко.

"Установихме, че от номер едно в класацията - защото бяхме едни от малкото хора, които действително правиха истински ревюта - дори не се появяваме (в резултатите в търсачката)", каза Наваро пред АФП.

Преди година HouseFresh получава около 4000 препратки от търсенето в "Гугъл" на ден, но оттогава броят им се е свил до около 200.

Спадът в бизнеса е толкова голям, че Наваро е посъветвана да закрие сайта и да започне отначало.

Актуализациите са "полезни"

В основата на разочарованието на Наваро и на много други сайтове стои липсата на яснота за това как "Гугъл" класира резултатите.

Американската фирма е известна с това, че крие своите алгоритми - дотолкова, че се е развила цяла индустрия, известна като "оптимизация за търсачки" (SEO), която се опитва да играе с алгоритъма, за да получи повече кликвания.

Последната актуализация накара експертите по SEO да изпаднат в безпорядък, като отчаяно се опитват да разберат защо някои сайтове печелят, а други стават "невидими".

В имейл до АФП "Гугъл" заяви, че промяната е направена специално, за да предоставя на потребителите "по-малко резултати, които се усещат като създадени за търсачките".

"Единствените промени, които стартираме, са тези, за които нашите експерименти са показали, че ще подобрят значително резултатите за хората. И ние наистина вярваме, че тези актуализации са били полезни", заявиха от компанията.

И все пак Наваро показа с публикация в блога си през месец май, че хората, които търсят ревюта на продукти, все по-често получават реклами и съдържание, което изглежда генерирано от изкуствен интелект или оптимизирано за SEO.

"Труден пазар"

Други материали, подсилени от актуализацията на "Гугъл", включват съдържание, генерирано от потребители, от уебсайтове като Reddit и Quora.

"Гугъл" защити този подход, като заяви, че "хората често искат да се учат от опита на другите", и добави: "Провеждаме строги тестове, за да гарантираме, че резултатите са полезни и с високо качество."

Служители на един европейски новинарски уебсайт обаче посочиха, че техните статии вече редовно са изпреварвани от нерелевантно съдържание от Reddit.

Собственикът на сайта, който пожела анонимност поради деликатния характер на темата, заяви, че след актуализацията препращанията от "Гугъл" са намалели с 20 до 30%. Съкращенията ще бъдат неизбежни.

"На този така или иначе труден пазар това е сериозен проблем за независими издатели като нас", казаха от портала.

Всички пострадали фирми, с които АФП разговаря, заявиха, че сега спешно търсят начини да не разчитат на търсенето в "Гугъл" - било то чрез информационен бюлетин, създаване на подкаст или намиране на други начини за привличане на аудитория.

Шеф на новинарско издание за финансови технологии сподели, че всички негови конкуренти са наели SEO фирми, "за да купуват трафик".

"Ние не правим това, но за нас става все по-трудно, тъй като тези сайтове не паднаха толкова, колкото нашите след актуализацията на "Гугъл", каза той.

Наваро се е насочила към видеопрегледи и бюлетини, за да се опита да възстанови връзката с аудиторията си. И въпреки лошия опит с "Гугъл", тя остава оптимист по отношение на мрежата.

Многобройните послания за подкрепа и увеличаването на броя на препратките от алтернативни търсачки като DuckDuckGo я окуражават.

"Цялото познание на човечеството е в мрежата, а това си струва нещо. Не искам да се отказвам от нея, само защото "Гугъл" е счупена", подчерта Наваро. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон