Тайландското правителство ще забрани канабисa за развлечение

Тайландското правителство спешно ще внесе законопроект за забрана на употребата на канабис за развлечение, заяви министърът на здравеопазването, след като през 2022 г. кралството декриминализира този наркотик, предаде АФП.

Канабисът беше изваден от списъка на забранените наркотични вещества през юни 2022 г. при предишното правителство, в което участваше подкрепящата легализацията партия "Бхумджайтай".

Този ход накара стотици пунктове за продажба на канабис да изникнат в цялата страна, особено в Банкок, което предизвика безпокойството на критиците, които призоваха за необходимостта от по-строго законодателство.

Mинистърът на здравеопазването на кралството заяви, че новият законопроект - който забранява употребата на канабис за развлечение - ще бъде предложен на заседанието на кабинета следващата седмица.

"Новият законопроект ще бъде променен спрямо съществуващия, за да се разреши употребата на канабис само за здравни и медицински цели", заяви Чонланан Срикау пред репортери.

"Употребата за забавление се счита за неправилна."

Министър-председателят Срета Тависин, който встъпи в длъжност през август миналата година, често се е обявявал против употребата на наркотика за развлечение и е заявявал, че той трябва да бъде разрешен само за медицински цели.

Миналия уикенд имаше нов натиск от страна на обществеността, след като посетителите на концертите на британската рок група Coldplay в Банкок се оплакаха в социалните мрежи, заявявайки, че "целият концерт мирише на марихуана". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон